S'estabilitza el nombre d'infeccions per VIH a Catalunya
L’any 2022 a Catalunya se n‘han registrat 460 nous diagnòstics. Avui es commemora el dia mundial contra aquesta malaltia.
-
32.579 persones viuen amb la infecció a Catalunya i un 5,8% d’elles ho desconeix
-
Catalunya ha assolit, i fins i tot superat, els objectius 90-90-90 d’ONUSIDA: actualment el 94% de les persones infectades pel VIH ho saben, de les quals el 90% estan en tractament i el 98% d’aquestes últimes tenen la càrrega viral indetectable
-
Coincidint amb el Dia Mundial de la Sida, 130 entitats se sumen al manifest de Salut per treballar amb l’objectiu d’eliminar el VIH com a amenaça per a la salut pública l’any 2030
La resposta al VIH a Catalunya
Catalunya disposa d’un potent pla estratègic, el Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2021-2030 impulsat i coordinat per la SGAVIHV del Departament de Salut, aprovat per la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya i per Acord de Govern. Aquest document inclou els objectius, estratègies i actuacions a desplegar en resposta a aquests problemes de salut a Catalunya i recull les propostes de les entitats comunitàries, els professionals, la ciutadania i les administracions catalanes.
Les mesures incloses en aquest pla esdevenen fonamentals per reduir la incidència de la infecció pel VIH i altres ITS, facilitar l’accés precoç al tractament i millorar la qualitat de vida de les persones infectades, així com reduir l’estigmatització associada a aquestes infeccions, mitjançant l’acció comunitària per a la inclusió social.
Una de les estratègies considerades més eficients en la prevenció del VIH és la profilaxi preexposició (PrEP), que es dispensa a 21 dispositius sanitaris de tot Catalunya i que ja ha beneficiat a prop de 9.000 persones (el 50% de tot l’Estat). Aquest tractament suposa una estratègia de salut pública molt efectiva per a prevenir el VIH en persones amb elevat risc d’infecció.
Entre les actuacions desplegades també destaca el pla per a l’accessibilitat al preservatiu (més de 2 milions de preservatius interns, externs i lubrificants distribuïts gratuïtament); la provisió de material divulgatiu adaptat a les noves tecnologies; els programes de distribució de xeringues (741.646 xeringues distribuïdes a través de més de 600 agents); el suport tècnic i econòmic a projectes de prevenció desplegats per entitats comunitàries (1.632.923,82 euros a 58 projectes de 30 entitats); la diversificació de l’oferta per a la realització de la prova de detecció del VIH (14.605 proves realitzades a 14 ONG, 918 proves a 122 farmàcies i prop de 400.000 proves fetes a la xarxa sanitària) i l’actualització del model de seguiment en l’atenció a les persones VIH per adequar-lo als seus perfils i necessitats.