Vés al contingut
1

Coneguem l'artista pinedenc Jaume Martorell i Flaquer, autor del Sant Crist de Pineda i el cap de Sant Joan

 

Font: Arxiu Municipal de Pineda. Revista 'III Mostra Cultural de Pineda de Mar', any 1984.


 

Jaume Martorell va ser un ebenista pinedenc conegut popularment com a 'Buguet' que va fer mobles a moltes cases de Pineda, decoració de mobles i arquetes, i també peces artístiques diverses. Per tant, va ser ebenista però també artista que va descobrir de mica en mica els secrets per fer talles en fusta i fins i tot la policromia. En destaca una obra que es pot veure a l'Església de Santa Maria de Pineda, el Sant Crist de Pineda. També va ser l'autor de la imatge de la Mare de Déu dels Dolors de la que no se'n tenen dades de la seva existència actual, i d'altres peces diverses.

 

1

També va fer el 'Cap de Sant Joan' que encara es conserva dins de l'altar de Sant Joan a Santa Maria, però que no és visible. També va ser l'autor d'un altre Sant Crist de Pineda però que malauradament va ser cremat l'any 1936 durant la Guerra Civil.

En Buguet, també va fer incursions en la pintura i fins i tot en la poesia. Va ser un artista autodidacta. De la seva obra no en queda massa cosa perquè malauradament el seu estudi va patir un incendi i es va destruir bona part del seu treball durant tota una vida.

 

1

 

1