Vés al contingut
1

Arrenca al Congrés dels Diputats el debat d'investidura de Pedro Sánchez

 

ACN

 

El candidat a la presidència del govern espanyol no té límit de temps per exposar el seu programa de govern. El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, defensa els acords assolits amb els partits que li donen suport i també defensa la llei d'amnistia. Sánchez ha desplegat el programa complet de govern i les línies mestres en política social, economia, medi ambient i política exterior. Un programa "per quatre anys" que haurà de passar, segons les mateixes fonts, per l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat "en temps i forma".


Aquesta tarda és moment de la intervenció de Feijóo i la resta de partits de major a menor representació al Congrés dels Diputats. Els partits tenen 30 minuts per intervenir i el candidat pot fer la rèplica.

La resta de partits que no puguin intervenir avui, ho faran demà en una sessió que començarà a les 9 del matí. Sánchez respondrà a cada soci parlamentari per separat. El candidat destinarà temps a contestar els partits que li han ofert el seu suport, que són Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNB, BNG, i CC.

 

Primera votació

Un cop acabat el debat, la presidenta del Congrés anunciarà l'hora de la votació, que es preveu dijous a la tarda i serà per crida. S'ha de nomenar els diputats un per un, per ordre alfabètic a partir d'una lletra triada a l'atzar. Si res no es torça, el candidat del PSOE sortirà elegit president per majoria absoluta.

Els 350 diputats diran en veu alta "sí", "no" o "abstenció". En aquest punt s'estrenarà un nou criteri: en cas d'error, el diputat podrà corregir-lo 'ipso facto', abans que cridin el diputat següent.

Sánchez arriba al Congrés amb els vots garantits per ser investit: 179 diputats votaran previsiblement a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i CC) davant de 171 en contra (PP, Vox i UPN).

En cas que Sánchez perdés la votació s'hauria de sotmetre a una segona votació 48 hores després i en tindria prou amb una majoria simple. Però això és molt improbable.


 

Fort dispositiu policial

El dispositiu policial per a blindar el Congrés dels Diputats dissenyat pel Ministeri de l'Interior per al ple d'investidura del candidat socialista Pedro Sánchez aquest dimecres i dijous compta amb 1.600 agents. La Policia Nacional fa els primers passos per tal que els concentrats no s'acostin a l'edifici i s'acumulen tanques de seguretat, agents d'informació de paisà i antiavalots i furgonetes a la zona.