Vés al contingut
1

Torn obert de paraules del ple municipal de setembre

 

 

ERC

Meritxell Mateu d'ERC ha demanat que «es faci respectar la velocitat al carrer Sant Antoni perquè alguns van a gran velocitat». Ha dit que el senyal dissuassori de control de velocitat a 20 km/h «no fa la seva funció perquè marca la velocitat d'un tram anterior al carrer». Ha dit que «esperen que hi hagi bons resultats perquè sovint alguns conductors no ho respecten».

La regidora de Seguretat Ciutadana Sílvia Biosca ha dit que «és una mesura preventiva i si la senyal no acaba de funcionar prendran altres mesures com ara instal.lar un radar». Ha dit que «s'instal.la en els punts on es detecta més velocitat del compte».

David Ponsdomènech ha dit que 'l'Espai Poblenou' a la plaça Nova es podria remodelar per dotar-lo d'un millor servei cap a les entitats. Xavier Amor ha dit que «li cal una millora clara i millorar els accessos per afavorir l'activitat de les entitats que en fan ús».


També han preguntat per si «l'Ajuntament té alguna cosa a veure amb les obres de les noves pistes de paddel que es construeix a Poblenou». El regidor d'ERC ha dit que «alguns veïns han entès que les pistes eren iniciativa de l'Ajuntament».

L'alcalde de Pineda Xavier Amor ha dit que «els socis que ho tiren endavant han tingut molts de problemes tècnics i en aquell espai només s'hi poden posar instal.lacions esportives i l'Ajuntament ha pogut treballar tots els permisos necessaris, que han estat molt complicats». Ha defensat «que l'Ajuntament doni suport als empresaris que vulguin apostar per Pineda». Ha afegit que «era un espai degradat i el nou projecte pot ser molt beneficiós».

També han preguntat per les obres de millora de les voreres de Poblenou i perquè «són més baixes que les antigues i això provoca bassals i l'entrada als habitatges pot ser molt complicat en alguns casos». L'equip de govern ha dit que «les voreres es fan en base a normativa i en alguns casos les propietats privades han hagut de fer algunes obres. També ha dit que «algunes voreres antigues estaven inclinades i això s'ha hagut de solucionar i es treballa en la resolució dels problemes que apareixen».


 

JUNTS

Segons el regidor Joan Mora, en breu es podria tallar el subministrament elèctric a la Confraria de Pescadors i això no permetrà mantenir l'activitat habitual de les barques. Recordem que la concessió de la Confraria de Pescadors ha cessat aquest estiu. Joan Mora ha preguntat si l'Ajuntament ha previst alguna acció de manera temporal fins que és resolgui el tema amb Costes de la Generalitat, per poder mantenir les barques a la platja de Pineda. Ha demanat «que l'Ajuntament trobi una solució definitiva per evitar la desaparició de tot aquest llegat patrimonial històric, cultural i tradicional que té Pineda».

Joan Mora ha insistit que mantenir les barques a la platja està en perill i els pescadors «es troben en una situació molt delicada quan a la seva continuïtat». L'alcalde de Pineda Xavier Amor ha dit que «fa temps van intuir què podria passar, i fa temps que volen entendre el seu funcionament». L'alcalde ha dit que «la instal.lació és de Ports de la Generalitat i «el posicionament de l'Ajuntament és poder conservar l'espai i garantir la continuïtat de les barques i l'equip de govern saben que pateixen». Xavier Amor ha demanat una reunió amb Ports de la Generalitat on també hi era la diputada Mònica Palacín i han «reiterat que volen conservar l'edifici i l'activitat de les barques».  Xavier Amor ha dit que l'espai passarà a Costes de la Generalitat i ara s'està a l'espera «que diguin quin ús en volen fer o preguntar a l'Ajuntament què vol fer-hi».

L'alcalde ha afegit que «l'Ajuntament de Pineda no vol que es talli el corrent elèctric i ara esperen que Costes doni la solució». Amor ha dit que «ha demanat una reunió urgent amb Costes i espera que «es pugui mantenir el comptador elèctric per mantenir, ara per ara, la tradició marinera a Pineda».


 

Noemí Llorens de Junts també ha advertit sobre «un apunyalament d'una persona davant d'un edifici amb habitatges ocupats» i ha dit que «es va crear una situació de caos i ha pogut saber que s'ha detingut l'agressor». Ha demanat «estar damunt de les ocupacions que generen delicte i inseguretat, on sovint hi ha trafic de drogues i altres delictes. Junts ha demanat «dades concretes i més informació pel bé de tothom, sobretot quan hi ha delictes detectats». Sílvia Biosca de l'equip de govern ha dit que «tenir totes les dades és complicat i preocupa les ocupacions vinculades a la delinqüència perquè tot i no ser grans traficants, genera situacions de convivència en alguns edificis». Ha explicat que «hi ha dades policials, que es tracten de forma curosa i es fa seguiment dels punts més conflictius». També ha dit que «les dades no empitjoren ni augmenten però cal fer-ne un seguiment acurat i cal tenir tolerància zero amb els delictes». Ha afegit que «sovint amb la col.laboració ciutadana es poden evitar algunes ocupacions a Pineda».


 

També ha preguntat per la nova llei de protecció dels animals de companyia que requereix més controls i també assegurança per als animals com ara els gossos i participar d'un curs pels amos de gossos considerants perillosos. Ara hi ha una moratòria però Junts ha preguntat sobre com l'Ajuntament sancionarà les infraccions. El regidor de Medi Ambient que també inclou Benestar Animal, Santi Macip, ha dit que encara «hi ha dubtes sobre l'aplicació integral de la llei i cal un model homogeni que es pugui aplicar bé». Ha afegit que «estudien la llei».

 

Noemí Llorens també ha preguntat per l'Hotel Marina i ha volgut saber «en quin punt està la situació d'aquest edifici ja que molts veïns s'ho pregunten abans que hi hagi una desgràcia». Xavier Amor ha dit que «és un malson per l'equip de govern i han pogut trobar la propietat d'un fons 'voltor' nord-americà que gestionen molts edificis, entre ells, el de Pineda». Fins i tot ha dit que «la propietat hi manté una persona vivint per vigilar l'edifici que està molt degradat amb perill de despreniments i l'Ajuntament ha fet un requeriment pes enderrocar l'edifici». Amor ha dit que «la propietat estaria disposada a permetre l'enderroc» i ara «hi ha empreses que estarien interessats en poder assumir l'edifici i estudiant diverses opcions». L'alcalde ha dit que «el millor seria enderrocar l'edifici i a posteriori, fer una nova obra». També ha afegit que «un altre hotel proper també pateix una situació similar i en un futur «es podria ordenar aquell espai».


Joan Mora de Junts també preguntat si les càmeres de vigilància han pogut reduir l'incivisme i la delinqüència a Pineda. Sílvia Biosca ha explicat que «en algunes hi ha hagut un problema de subministrament elèctric i properament explicaran la reducció delictiva a Pineda». També ha dit que «ajuden a reduir actes incívics, i també ajuden a resoldre delictes i detenir alguns lladres». Per tot això ha dit que «la valoració és positiva i millora la percepció de seguretat».


 

PP

Diego Sánchez del PP ha preguntat per les obres de Can Comas i sobre quan acabaran per accedir per la porta principal a l'edifici i fer «que entri en funcionament lo abans possible». La regidora de Desenvolupament Sostenible Sandra Pérez ha dit que «la masia tenia un problema greu d'humitats i també s'ha rehabilitat la coberta amb molts de problemes». S'han fet millores al pati i ara l'entrada serà més accessible i van decidir sumar aquestes obres. Els treballadors també treballaran en nous espais i també les funcions de l'equip de cultura. Ara només falta que arribi el mobiliari però es pensa que en un mes podria arribar i després fer la instal.lació informàtica.

 

També ha demanat per les millors que es puguin fer a l'ermita de Sant Rafel que està enderrocada de fa moltes mesos i vetllar per la conservació de la resta d'ermites. La regidora de Desenvolupament Sostenible Sandra Pérez ha dit que «diversos estudis no avalaven la restauració, però un altre estudi ho veia viable inicialment». Ara per ara però, l'estudi parla de moviment de terres i dels fonaments que no permet «fer l'obra prevista i ara es vol redactar un nou projecte d'obra major per rehabilitar l'ermita».

 

Diego Sánchez també ha demanat una valoració de la nova ubicació de les Barraques de la Festa Major 2023. La pluja només va permetre d'una única nit i la ubicació ha reunit les condicions per fer la festa amb garanties. Jorge Torres també ha dit que «ara es buscarà una programació que defineixi millor el públic i trobar un horari que permeti fer la festa». També han agraït als veïns «la paciència mostrada i la confiança davant de moltes incerteses de tothom», veïns, joves i entitats.

Diego Sánchez del PP també ha preguntat per la mostra de Josep Perpiñà que es pot veure a Can Comas que ha definit com a «molt bonica i que val la pena de visitar-la». Ha demanat que es pugui fer una millor difusió de la mostra i ha demanat «impulsar la visita de l'exposició que és una part de la història gràfica de Pineda». La regidora de Cultura Verònica Rebollo ha dit que «voldrien fomentar més la cultura com ara aquesta exposició».


També han demanat millorar la vorera davant de l'Escola Sant Jordi després de l'incendi que va patir els contenidors, i que presumptament va ser provocat. També ha demanat millorar les persianes de l'Escola Sant Jordi. Sandra Pérez ha dit que «volen millorar la vorera i ara es plantegen si aquells contenidors podrien canviar la seva ubicació al mateix carrer». Ha reconegut que «s'ha dilatat la decisió però queda pendent de fer les millores». La regidora Ester Puertas també ha fet públic que s'ha aprovat una partida per a poder pintar l'escola i millores també en algunes proteccions de les finestres.


 

PINEDA EN COMÚ

Marcos Ortega també ha preguntat pel futur de la Confraria dels Pescadors, la rehabilitació de l'ermita de Sant Rafel i la millorar de l'Hotel Marina. Marcos Ortega ha demanar celebrar el Consell Escolar i millorar l'estat general de les escoles de Pineda «que pot millorar perquè hi ha moltes queixes en molts àmbits i també en el seu manteniment». Ortega ha dit que «és un tema que preocupa i demana previsió d'accions previstes». Ester Puertas ha explicat que «una part de les millores les ha de fer la Generalitat i sempre fan pressió perquè faci les inversions que toca». Ha afegit que «sovint és l'Ajuntament qui ha de fer les millores quan no els pertoca» i ara estan planificant les necessitats de cada escola. També ha afegit que «pel que fa a la neteja hi estan posant remei per fer una nova licitació per millorar el servei».

 

També ha demanat pel cens de persones que viuen soles i sobre quines necessitats tenen. Ha demanat tenir cura en aquest aspecte. El 20% dels veïns de Pineda és gent gran i l'equip de govern ha explicat que hi ha el projecte 'Nexes' i el projecte 'Solitud' amb la Fundació Obra de Maria.

 

També ha preguntat per la vulneració de les normes de seguretat pel que fa als usuaris dels patinets elèctrics perquè generen conflictes i inseguretat en la circulació. La regidora de seguretat ciutadana ha dit que «és un col.lectiu on s'ha de fer molta pedagogia i alguna multa» i al principi «es va voler donar molta informació però ara la Policia Local posa més multes sobretot en alguns punts concrets, al centre de Pineda i altres llocs». Ha explicat que «s'ha de fer per fer-ho prendre seriosament als joves de Pineda i fent noves campanyes». També ha demanat «no estigmatitzar el col.leciu de joves».

 


 

La regidora Mònica Palacín i Montse Moral (ERC) no han pogut ser presents al ple per motius personals inexcusables. La regidora Meritxell Mateu ha fet de portaveu del seu grup municipal.

El ple s'ha reunit a la Sala de Sessions del Consistori. Podeu recuperar-lo al canal on-line de radiopineda.cat, APP de Radio Pineda i del canal de YouTube de l'Ajuntament de Pineda.