Vés al contingut
1

Aquest dimarts comença la campanya de vacunació de la grip i de la covid-19

 

Foto d'arxiu Ràdio Pineda

 

La campanya arrancarà dimarts en les residències de gent gran i s'obrirà als majors de 60 anys, embarassades i persones amb problemes crònics de salut a partir del 16 d'octubre. És a partir d'aquesta data quan els infants es podran vacunar de la grip.


 

El Departament de Salut ha comprat 3.000 vacunes intranasals per a una prova pilot en el marc de la campanya de la grip, que per primera vegada inclou els infants de 6 mesos a 5 anys. La resta d'infants rebran la dosi punxada i Salut espera arribar a una cobertura de prop del 50%. Una altra de les novetats és que les persones fumadores també es podran vacunar de la grip per les complicacions que els pot comportar.

 

1


 

La vacuna de la grip: infants, fumadors i altres col·lectius

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, confia que entre el 40% i el 50% dels infants d'aquestes edats es vacunin. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Centre Europeu per a la prevenció i el control de les malalties (ECDC) recomanen aquesta vacunació anual a la població infantil i dotze països europeus ja l'han introduïda.

La vacuna de la grip que rebran aquests infants a Catalunya també és tetravalent com la dels adults i amb la mateixa composició, però adaptada amb indicacions per a l'edat. S'administrarà de forma intramuscular (punxada), tot i que es farà una prova amb vacunes intranasals, amb 3.000 dosis adquirides. 

Balcells ha assenyalat que, si bé pot ser més còmode administrar als infants aquesta vacuna que no pas amb una punxada, el comitè d'experts en vacunes de la conselleria va concloure que faltaven estudis de cost-efectivitat i el departament va acordar fer una prova pilot per prendre decisions de cara a l'any que ve.

També es podran vacunar de la grip altres col·lectius, com els infants i joves de 5 a 18 anys que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic (aspirina) per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye després de la grip.

La campanya també es dirigeix als fumadors, després que així ho hagi recomanat per primera vegada el Ministeri de Sanitat, ja que tenen un major risc de complicacions i d'hospitalització. El 24% de la població major de 15 anys fuma, segons l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2022.