Vés al contingut
1

La Flama del Canigó arriba corrent a Pineda gràcies a un grup de corredors del Montpalau Team

 

Fotos del Montpalau Team.

 

Un grup de pinedencs han tornat a portar la Flama del Canigó des del cim d'aquesta muntanya fins a Pineda, corrent fent relleus. En total han fet 180 quilòmetres corrent que han fet diverses distàncies acompanyats de ciclistes per fer-los suport i avituallament. El Centre Excursionista Montpalau Team ha coordinat la baixada de la flama que s'encén al cim del Canigó. També disposaven dels permisos necessaris per fer aquesta acció, tal i com han fet altres entitats d'arreu del país i mesures de seguretat per baixar la flama fins a Pineda, com per exemple, extintors portàtils cedits per la FEEC.

Els organitzadors feia setmanes que preparaven el projecte i han explicat que «ha estat un èxit rotund, que ha il.lusionat molt a tots els participants, i ja pensen com fer-ho de cara a l'any que ve».

La flama ha passat per diverses muntanyes i pobles que els animava al seu pas i segons els que hi han participat «ha estat molt emotiu, tothom els donava ànims, una sensació de gran gratitud».

 

1

 

1

 

 

1

 

 

 

1

 

 

 

1

 

 

1

 

 

1

 

 

1

 

 

1

 

 

 

1
 

 

1
Foto de Patxi Uriz


 

La Flama del Canigó

La Flama del Canigó és una tradició catalana vinculada al Solstici d'Estiu que neix amb la idea de renovar cada any la flama. A més, és fa de forma literal. Es manté la flama a Perpinyà tot l'any i la nit del 22 al 23 es renova la flama al cim del Canigó en una festa arrelada.

El foc és el protagonista com a element purificador.

La Flama del Canigó té una simbologia vinculada amb la persistència i la vitalitat de la cultura catalana.

 

La festa va néixer el 1955 a càrrec de Francesc Pujades, vilatà d’Arles de Tec. Va portar el seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer, tingué la iniciativa d’encendre els Focs de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i des d’allà repartir la seva Flama per totes les contrades de la nostra terra. S’iniciava així la renovació d’aquesta mil·lenària tradició; de nou les fogueres prenien un sentit col·lectiu. Des del 1966 que la flama sempre està encesa i no s'ha apagat mai.

 

El Canigó és un cim a 2800 metres d'alçada, i tot un símbol pels catalans. Fa una colla d'anys un grup de Pineda va començar a participar de forma continuada als actes que es fan a la muntanya sagrada. I així va néixer l'esperit de mantenir la flama. En principi es feia de forma desordenada, gairebé de forma personal, però de mica en mica s'ha anat arrelant també aquí i avui mateix, un grup de joves i nens i nenes de Pineda han decidit mantenir aquesta tradició tant arrelada.


 

1