Vés al contingut
1

Es compleixen tres anys del confinament per la Covid-19

 

 

El 14 de març de 2020 el Govern Espanyol va declarar l'estat d'alarma davant la Covid-19. El dissabte 14 de març de 2020, després de setmanes en que els casos de Covid no paraven de pujar, el Govern central va declarar un estat d'alarma durant 15 dies. Dos dies abans, la Generalitat ja havia tancat tots els centres educatius i els rumors d'un confinament eren cada vegada més forts. A tot el món es va estendre els confinaments i l'OMS, va anunciar l'11 de març que estàvem davant d'una pandèmia. A Catalunya, el primer cas del virus procedent de la Xina va arribar el 25 de febrer, gairebé un mes després del primer cas a Espanya que va ser detectat el 31 de gener. El primer territori català confinat va ser la Conca d'Òdena.

El regidor de Sanitat, Santiago Macip, ja va advertir en el seu moment que hi havia sospites de casos a Pineda a inicis del confinament, quan encara hi havia molta confusió entre la població. També la regidora de presidència, Sílvia Biosca, va explicar en el seu moment com la societat es va organitzar per fer mascaretes i quina normativa existia en aquell moment.

 

Hi va haver un gran impacte al turisme, a la indústria i a l'economia en general. El president del Gremi d'Hosteleria del Maresme, Jordi Noguera, explicava com van haver de gestionar els turistes que estaven allotjats en hotels del Maresme, que van haver de ser reallotjats i es van tancar la pràctica totalitat d'hotels a la comarca durant mesos.


 

Impacte a sanitat

Durant els primers mesos de pandèmia, Catalunya va patir una crisi sanitària provocada sense precedents per l'elevat nombre de contagis i la manca de recursos de molts dels centres i hospitals. Els professionals sanitaris van haver de treballar en situacions extremes i molt vulnerables per salvar tantes vides com fos possible, i malgrat tot, hi va haver milers de víctimes mortals. La directora de l'ABS de Pineda, la Dra. Adriana Ramos, va explicar les mesures preventives que calia seguir, començant pe la neteja de mans.

 

Recordem que la societat va quedar impactada, i davant la manca de recursos la societat es va mobilitzar creant mascaretes, màscares fetes amb impressores làser, i es van veure imatge com els professionals de la salut atenent els pacient envoltats de bosses d'escombraries. No es podien fer visites als hospitals ni centres mèdics i durant molts dies, les sortides al carrer van estar molt restringides i prohibides en molts dels casos.

 


 

Avui, tres anys després

Actualment les restriccions per la pandèmia de la Covid-19 són mínimes. Les mesures de prevenció i seguretat per la Covid-19 han anat desapareixent i gairebé ja no en queda cap rastre. L'única restricció que encara queda vigent és l'ús de la mascareta en centres sanitaris i farmàcies. Tot i això, l'OMS encara no ha tret l'etiqueta de "pandèmia" a la situació de la Covid-19 i, com a conseqüència, tampoc el Govern de Catalunya.