Vés al contingut
1

Bellesa amb V, Lola Balanza 104 anys d'història a Pineda

 

Escolta l'entrevista a Lola Balanza

 

 

Hem visitat a la Lola Balanza Vallès, usuària de la residencia Els Arcs. El 30 de gener va fer 104 anys, més d’un segle de vida i d’experiències, però sobretot, història viva. Va néixer en el 1919, l’any que es signava el Tractat de Versalles, document que ratificava la fi de la I Guerra Mundial. De prop a viscut quatre guerres, i de lluny unes quantes més. Masses.

 

Ha vist morir a vuit papes, l'exili d’un rei (Alfons XIII) i la tornada d’un altre (JCarles I). Ha  viscut en tots els sistemes de govern possibles; monarquia, república, dictadura i democràcia. I, si viure tot això en una vida es complicat, la pandèmia del coronavirus no li agafava de nou. Va arribar el món durant la pandèmia de la Grip Espanyola, 1918-1920. Per tant, Lola, t’has passat el joc amb nota.


 

En el 1929 va migrar amb els seus pares i el seu germà a Barcelona. Ho van fer en un vaixell que es deia Manuela. La Lola es una dona gran, però hi ha coses que no s'obliden, per molt que passi un segle. Te molt present i recorda amb detall el soroll que feien els avions en el cel quan desplegaven les bombes durant la Guerra Civil. Passejar per la Gran Via a Barcelona no era fàcil. Recorda com havia d'agafar el seu matalàs i portar-ho dins de les estacions de metro per poder dormir, mentre bombardejaven la Ciutat Condal.

 

Va treballar en un famós hotel de Barcelona, l'Hotel Aricasa. Quan explicar el seu pas per l'hotel somriu, es nota que van ser anys molt macos per a ella. Treballava de cambrera de pis i a vegades de minyona dels nens de gran artistes que s'allotjaven a Barcelona mentre rodaven pel·lícules o tenien concerts. Fa uns anys, va arribar a la Residència Els Arcs de Pineda de la mà del seu fill Llorenç. Aquí viu feliç i amb pau, ens explica que tot el personal de la residència la tracta fenomenal, que no hi ha un millor lloc per estar-hi.

 

 

1
Ràdio Pineda l'ha entrevistat a la Residència Els Arcs.

 

 

104 anys son molts, però Ràdio Pineda ha estat amb ella els 101, 102 i 103 i en aquest últim any. Desitgem poder tornar a passar una bona estona amb ella en els seus 105.