Vés al contingut
1

El pressupost del CCM per a 2023 augmenta un 5,3% arribant a gairebé 55 milions d’euros

 

El Consell Comarcal del Maresme comença el 2023 amb el seu pressupost aprovat. El pressupost 2023 del Consell Comarcal és de 54.925.677,01 €, una quantitat en la qual està incorporat el projecte de pressupost del Consorci de Turisme Costa del Maresme (588.390,30 €). És el pressupost més elevat de la història del Consell Comarcal del Maresme amb un increment, respecte al d’aquest any, de 2.805.658 euros.


 

El pressupost per àrees

Medi ambient i Canvi climàtic, Serveis a les persones i Equitat i acció social són les tres àrees que aglutinen el 91,6% dels ingressos comarcals.

Medi Ambient té uns ingressos de 27.811.295,12 euros. Les principals novetats que incorpora per a 2023 són la dotació de més de 2,4 milios d’euros per a la construcció de dues noves estacions depuradores d’aigües residuals: l’EDAR Terra Brava i l’EDAR Àgora Parc. Ambdues en el terme municipal de Tordera. A més, planteja la consolidació del Consell Comarcal com a Entitat Local d’Aigua (ELA), accions per l’adaptació del territori al canvi climàtic i l’adaptació del servei de recollida de residus a la nova normativa europea d’obligat compliment l’any 2025.

Serveis a les persones (11.170.074 euros) presenta un increment del 5,74% en ajuts individuals de menjador per necessitats socioeconòmiques amb una partida per a 2023 de 8.125.597,60€. També comptabilitza un increment en la dotació dels serveis de transport i menjador escolar per donar resposta a l’augment de preus dels carburants.


 

Com a novetat, preveu la posada en marxa del nou Ens d’Habitatge Social i Assequible, amb un pressupost inicial de 150.000€, per fomentar, promoure i gestionar l’habitatge social a la comarca i facilitar-ne l’accés. I, en matèria cultural, es contempla una partida per la commemoració del 175è aniversari de la primera línia de ferrocarril, dotacions per donar continuïtat al Consell de Cultura del Maresme i per a una nova convocatòria de subvencions a entitats culturals de la comarca.


 

Equitat i Acció Social preveu uns ingressos d’11.170.074,35€ que permetran mantenir els serveis que es presten des d’aquesta àrea, la consolidació de professionals de reforç dels equips bàsics de serveis socials i de l’equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA), així com la priorització d’altres programes de lluita contra la pobresa i per la inclusió social. Destaquen les polítiques d’abordatge del sensellarisme i la continuïtat del projecte Sostre 360 per atenció del jovent sense llar.


 

Tanmateix, es mantindran els ajuts d’urgència social, els serveis de l’Oficina d’Atenció als drets Energètics i l’atenció i acompanyament a les persones susceptibles de tramitar l’ingrés mínim vital.

D’altra banda, es desenvoluparà el Pla de Participació sociocultural de les persones grans en els municipis de menys de 20.000 habitants, es donarà suport als municipis per al desenvolupament del programa Temps per Cures i es millorarà el sistema de resposta integral per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles.


 

Promoció Econòmica tindrà uns ingressos d’1.273.256,60€ que s’invertiran en el desplegament d’actuacions per fomentar i millorar l’ocupació i el mercat laboral i ajudar a enfortir el teixit empresarial mitjançant la implementació de diversos programes i el manteniment del serveis que ja s’estan prestant de foment de l’emprenedoria, suport a l’empresa, foment de les activitats agroalimentàries, ajut a la inserció laboral de persones amb malalties mentals, ajut a joves en el trànsit entre el sistema educatiu i el món laboral.


 

La novetat serà la incorporació d’un nou servei de dinamització de l’oferta industrial i l’acompanyament en el procés de digitalització a les empreses ubicades en municipis de menys de 20.000 habitants.

Dins d’aquesta àrea estan inclosos els serveis comarcals de Joventut, que consolida i reforça la seva estructura i l’acció a la comarca, i Consum que mantindrà la seva activitat d’informació i tramitació de les consultes, queixes, reclamacions, denúncies o sol·licituds d’arbitratge per part de les persones consumidores.


 

Serveis als Municipis preveu uns ingressos de 907.270,15€ que permetran millorar les instal·lacions del Centre d’atenció d’animals domèstics de companyia (CAAD) ampliant espais per poder acollir la creixent demanda dels ajuntaments.

Es mantindran també els serveis de Salut pública i Borses comarcals. Aquest darrer servei reforçat després de l’èxit de la prova pilot de selecció unificada d’agents de policia local.

Planificació estratègica compta amb uns ingressos de 58.166,00€ i al llarg de 2023 continuarà treballant en la recerca de finançament per tirar endavant projectes supramunicipals que ajudin a millorar el benestar de les persones i el territori. Així mateix, durant el primer trimestre de l’any culminarà la senyalització i geolocalització de la Ruta de la Guerra Civil. L’Àrea també projecta l’ampliació d’ajuntaments (de 19 a 22) amb connexió troncal a la Xarxa comarcal de banda ampla del Maresme.


 

Innovació pública i tecnologies parteix amb una previsió modesta d’ingressos (7.800,00€), però contempla importants accions per facilitar que els ajuntaments més petits de la comarca puguin adequar els seus procediments administratius i la relació amb la ciutadania a l’entorn digital. També crearà espais col·laboratius amb els municipis per tractar, entre d’altres, matèries tan rellevants com la ciberseguretat.

Serveis generals i d’Organització i Recursos humans és l’àrea que dona suport al conjunt de serveis del Consell Comarcal del Maresme. Per a 2023 compta amb uns ingressos de 2.319.820,52€. Al llarg de l’any vinent té com a grans reptes la consolidació de l’administració electrònica i l’administració sense papers i la implantació de sistemes d’eficiència energètica en el funcionament ordinari del Consell Comarcal amb la substitució de la xarxa de vehicles i l’adequació de la seu comarcal. A més de desplegar les accions per garantir els principis ètics i les bones pràctiques de l’administració.