Vés al contingut
1

El metge i alpinista Miquel Rodríguez farà una xerrada sobre la prevenció de la hipotèrmia a la muntanya

 

Fotos. Montpalau Team.

 

Escolta aquí l'entrevista a Miquel Rodríguez

 

Serà una xerrada didàctica sobre com actuar davant d'una situació d'hipotèrmia en activitats a l'aire lliure i saber-la detectar a temps. La xerrada anirà a càrrec del metge intensivista Miquel Rodríguez que aten a persones que requereixen suport vital i a malalts crítics.

La xerrada es fa dissabte a les 7 de la tarda al local del Centre Excursionista Montpalau Team al carrer Puntaires 29 de Pineda.

 

La hipotèrmia és el descens involuntari de la temperatura corporal. Una caiguda de només 2 °C pot entorpir la parla i l'afectat comença a ensopir-se. Si la temperatura baixa encara més, l'afectat pot perdre la consciència i fins i tot morir. Miquel Rodríguez és instructor i docent de formació de metges i ha explicat que «la hipotèrmia apareix com a defensa del cos per defensar-se del fred i hi ha persones que resulten més afectades que altres».

També ha dit que «hi ha diversos graus d'hipotèrmia i de símptomes de congelació i cal conèixer-los bé per actuar ràpidament». És una síndrome greu amb alta mortalitat, una urgència mèdica que requereix tractament.

Miquel Rodríguez és instructor i docent de formació de metges i ha explicat que «a la xerrada s'explicarà com actuar davant una situació com aquesta i fer una formació pels assistents». També ha dit que «a Catalunya hi ha un protocol per seguir els casos greus que està salvant vides humanes».

Ha remarcat que «conèixer la previsió del temps és cabdal per prevenir situacions d'hipotèrmia a la muntanya».


La xerrada es fa dissabte a les 7 de la tarda al local del Centre Excursionista Montpalau Team al carrer Puntaires 29 de Pineda.

 

1

 

1

 

1

 

Recomanacions per evitar la hipotèrmia

A l'hivern, l'arribada del fred pot afavorir l'aparició d'algunes malalties i també de determinats accidents relacionats amb la climatologia, que poden suposar un risc per a la salut. Estar sotmès a baixes temperatures pot afectar el bon funcionament de l'organisme, quan aquest no té capacitat per combatre la pèrdua de calor. 

Podeu seguir alguns consells que us ajudaran a protegir-vos del fred i a passar un hivern saludable:

  • Consulteu la previsió del temps perquè us anticiparà les onades de fred i els consells per protegir-vos davant d'aquests episodis de baixes temperatures. 

  • Els dies de fred més intens eviteu sortir de casa si no és estrictament necessari.

  • Si heu de sortir, abrigueu-vos bé. És convenient que us vestiu amb diverses capes de roba poc ajustada al cos, abric i calçat impermeable, barret, guants ajustats als canells o manyoples (escalfen més que els guants) i bufanda o una altra peça que protegeixi la cara i la boca.

  • Eviteu els canvis bruscos de temperatures, especialment en infants, persones grans i persones que pateixen malalties respiratòries.

  • Ingeriu aliments calents, com ara sopes o guisats, per augmentar la temperatura del vostre organisme. També és recomanable consumir aliments frescos rics en vitamines A i C, com ara fruites (cítrics), hortalisses i fruita seca.

  • Informeu-vos dels horaris dels centres d'atenció primària més propers al vostre domicili.

  • Recordeu que el telèfon 061 Salut Respon atén les 24 hores del dia per donar consells de salut i també informar sobre quins són els centres sanitaris oberts. 


 


 

Les baixes temperatures, la manca d'humitat i la calefacció excessiva durant l'hivern perjudiquen la pell i provoquen deshidratació, sequedat, descamació i, fins i tot, petites ferides, com ara talls o clivelles. Per combatre aquests efectes podeu seguir les recomanacions següents:

  • Hidrateu la pell freqüentment amb cremes, especialment la de la cara, el coll i les mans perquè són les zones més exposades a les inclemències del temps.

  • Apliqueu-vos bàlsam als llavis diverses vegades al dia per evitar que s'assequin i apareguin clivelles.

  • El sol no solament és perillós a l'estiu. A l'hivern els seus raigs es poden reflectir en el paviment o en la neu. Per això és important que també utilitzeu protector solar durant els mesos de fred.