Vés al contingut
1

L’Hospital de Can Ruti aplica una nova teràpia per a tractar pacients en què reapareix el càncer de pròstata

 

 

Ha tractat els primers 10 pacients amb resultats molt satisfactoris, aplicant una tècnica ambulatòria que permet controlar molt bé la malaltia i preservar la qualitat de vida.

S’anomena teràpia focal amb electroporació irreversible (IRE) i omple una necessitat de tractament en pacients que fins ara havien de  ser sotmesos a intervencions i tractaments complexes amb alt risc de complicacions 


 

L’Hospital Germans Trias ha establert, per primera vegada a Catalunya, un circuit assistencial per a tractar, amb una nova teràpia poc invasiva i de forma ambulatòria, aquells pacients que després de rebre radioteràpia pateixen una reaparició del càncer de pròstata, el tumor amb major incidència al món en homes i segona causa de mort per càncer en homes en països desenvolupats.  

 

1

 

La tècnica en qüestió és la teràpia focal amb IRE –de l’anglès Irreversible Eletroporation-, i consisteix en fer passar corrents d’alt voltatge a través d’electrodes col·locats a l’interior de la pròstata: això  permet tractar la zona on ha reaparegut el tumor de forma molt precisa, aconseguint un bon control de la malaltia i amb pocs efectes secundaris. El servei d’Urologia de l’hospital ja n’ha tractat una desena de pacients –tres d’ells recentment sense necessitat d’haver d’ingressar- i preveu practicar-la en una quinzena d’homes més l’any vinent. 

 

Un dels grans avantatges d’aquest procediment rau en el fet que suposa una alternativa a les dues vies de tractament existents fins ara per a aquests pacients: extirpar la pròstata o sotmetre’s a la supressió androgènica, dues tècniques que, malgrat la seva eficàcia, presenten efectes secundaris que, en molts casos, malmeten la qualitat de vida del pacient.  

 

En canvi, segons explica Pol Servián, metge del Servei d’Urologia del Germans Trias, aquesta nova teràpia obre una finestra, ja que causa molts pocs efectes secundaris i ajuda a controlar la malaltia a nivell local. “Sabem que el tumor pot tornar a detectar-se en la meitat d’aquest grup de pacients amb una recaiguda de càncer de pròstata posterior a radioteràpia. Però també sabem que aquest càncer trigarà a fer metàstasi i a ser letal, fet pel qual és preferible retardar aquests altres tractaments i els seus riscos associats i apostar per una tècnica que, sobretot, preserva la qualitat de vida dels pacients”, resumeix.  

 

Controls i resultats plenament satisfactoris 

Els resultats obtinguts fins ara amb la desena de pacients tractats són plenament satisfactoris. Els primers pacients van estrenar aquesta teràpia fa un any i fins ara la taxa de complicacions és inexistent. A més, en els controls clínics i oncològics posteriors de seguiment als quals se sotmeten tots ells, es va observar com l’àrea tractada ha esdevingut teixit mort i com els marcadors tumorals ja havien experimentat un gran descens poques setmanes després d’haver-se aplicat el procediment. En tot cas, si aquests marcadors tornen a créixer, el tractament es pot tornar a repetir.  

 

A més, es tracta d’una teràpia cost-efectiva: tot i que a curt termini és un tractament costós, a llarg termini evita que aquests pacients s’operin i endarrereix la supressió androgènica, i per tant, el risc de patir complicacions com osteoporosi, fractures i augment del risc cardiovascular en forma d’infart de miocardi o ictus, entre d’altres problemàtiques.  

 

El circuit assistencial establert per atendre aquests casos, l’únic existent per ara a Catalunya i referent a l’Estat espanyol, inclou la valoració i aprovació dels casos al Comitè de Tumors Urològics del l’Hospital Germans Trias. En aquest sentit, tots els pacients se seleccionen en base a una biòpsia prostàtica amb fusió d’imatges que es valora a la Comissió multi-disciplinar de diagnòstic integrat de patologia prostàtica del centre.  

 

L’Hospital Germans Trias és un centre públic, situat en el marc del Campus Can Ruti, que presta atenció sanitària d'alta complexitat a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i al Maresme, així com a alguns ciutadans d'altres territoris catalans en el cas de determinades patologies, en què l'hospital és referència per a fins a 1.200.000 habitants. L'Hospital el gestiona la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS), que també és responsable de l'Atenció Primària del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.