Vés al contingut
1

L'aplec de Sant Andreu recupera la missa dins l'ermita més d'un segle i mig després

 

Un document conservat diu això: "Al arribar al cim de la pujada, senyalántoshi la part del Nort, vehuen, anyadi, aquella caseta abandonada que's va enrunant, es l'antiga ermita de Sant Andreu, en qual diada tot Calella y Sant Pol hi acudia en romería." Article “aném á buscar cireras d'arbós” . Revista La Pagesia. Números 1 4 0 - 1 4 5,  (144), desembre de 1893.


Serà la segona edició de l'Aplec de Sant Andreu i recupera una missa dins del temple després de més d'un segle i mig sense fer-s'hi. Recordem que l'any passat el Bisbe de Girona Francesc Pardo la va visitar i es va fer una missa a l'exterior, però enguany ja es pot fer dins.  Els Amics Escoltes del Montnegre són els propietaris de la finca i l'ermita, i organitzen novament l'aplec. Es farà un ruta des de Calella de 6 quilòmetres i a l'ermita s'hi farà la missa, jocs per la mainada i un dinar popular que cadascú se l'han d'endur de casa. La missa es farà a 2/4 de 12 del migdia.

També hi haurà sardanes i servei de bar.

 

Sant Andreu és una ermita dins del terme de Pineda, i també la més antiga, ja que podria ser del segle XI tot i que el primer document escrit conservat és del segle XV. Tot i això ha tingut reformes durant segles, la darrera, la que es fa actualment gràcies als Amics Escoltes del Montnegre.

És un punt que fa terme municipal amb Pineda, Sant Cebrià de Vallalta, i molt a prop hi ha el terme de Tordera -terme històric d'Hortsavinyà-. És un espai molt arrelat històricament a Calella.

 

1