Es fa a Pineda una xerrada sobre els soldats de la 'Lleva del Biberó'
Fotos d'Assumpta Montellà.
Assumpta Montellà, historiadora i escriptora, farà la xerrada “115 dies a l’Ebre” (el sacrifici de la lleva del biberó). Van ser els soldats molt joves mobilitzats per la Guerra Civil. En total van ser cridats a files uns 27.000 nois molt joves. Sobretot van participar a la Batalla de l'Ebre i alguns només tenien 16 anys.
Es calcula que van morir uns 20.000 joves catalans d'aquesta lleva. Quan va acabar la guerra, alguns dels supervivents van haver de fer el servei militar a les ordres franquistes, i altres van tancats als camps de concentració de la Catalunya Nord o a altres presons franquistes. Del bàndol franquista també es van mobilitzar molts de joves espanyols; es calcula que cap a 10.000 joves més.
Assumpta Montellà ha explicat a Ràdio Pineda que «els joves van ser mobilitzar en una operació desesperada de la República, quan la guerra ja estava perduda de feia temps». Ha dit que el govern republicà «feia temps esperant que arribés la Segona Guerra Mundial que pogués capgirar el decurs de la guerra a Espanya en favor de la República».
També ha explicat que «els joves soldats, alguns de només 16 anys, no tenien cap experiència en l'exèrcit ni el l'ús d'armes, i fins i tot feien entrenaments amb pals d'escombra».
També ha dit que «va ser una desfeta total pel bàndol republicà, i els joves catalans de la lleva del biberó tenien enfront un exèrcit format». El títol de la xerrada fa referència a la durada de l'enfrontament a la riba del riu Ebre que va significar l'inici del final de la Guerra Civil.
Un cop les tropes franquistes van poder superar les batalles a l'Ebre amb pocs dies van arribar a ocupar tot Catalunya i es va arribar al final de la Guerra Civil amb la derrota de l'exèrcit republicà.
La xerrada es farà divendres a 2/4 de 8 de la tarda al Centre Cultural i l’entrada és gratuïta. Cal anar una mica abans que comenci la xerrada.
Assumpta Montellà
El seu primer llibre, La Maternitat d'Elna és un dels llibres més venuts a Catalunya i se n'ha fet una adaptació teatral, una de televisiva i una de cinematogràfica. 'El setè camió' també es convertí en un èxit de vendes. També ha escrit 'El silenci dels telers', un recull d'històries sobre les dones de les colònies tèxtils catalanes durant la Revolució Industrial. Ha fet molts altres llibres, gairebé sempre emmarcats dins la Guerra Civil.