Comença a Pineda la vacunació contra el virus del papil·loma humà a infants d’11 i 12 anys
Vacunació al col·legi Montpalau. Fotos: Salut GSG
Dues escoles de Pineda de Mar són els primers centres de la regió Sanitària de Girona on ja s’ha començat a vacunar nens i nenes, de 6è de primària. Salut va anunciar al maig la inclusió d’aquesta vacuna al calendari de vacunacions sistematitzat també per a nens, garantint així l’equitat de gènere (abans només es vacunava les nenes) i la protecció davant aquesta infecció. Els primers centres de la Regió Sanitària de Girona on s’ha vacunat, que inclou també l’Alt Maresme, són dues escoles de Pineda de Mar: Antoni Doltra i Montpalau. La vacunació l’han portat a terme professionals d’infermeria de l’EAP Pineda als mateixos centres educatius. En el conjunt, s’han administrat vacunes contra el VPH i l’Hepatitis A a 43 infants de 6è de primària. El vaccí consta de dues dosis i la segona s’administra 6 mesos després. Les infermeres es tornaran a desplaçar als centres per completar la pauta. El dia de la vacunació els infants han de portar el llibre de vacunes perquè les infermeres les hi puguin registrar, amb prèvia autorització dels pares i mares.
Coincidint amb l’inici del curs escolar, els centres d’atenció primària s’estan coordinant amb les escoles per acordar una data per desplaçar-se al centre i iniciar aquesta vacunació.
Importància de la vacunació del VPH
El VPH és una infecció de transmissió sexual (ITS) que s’estima que el 85-90% de les dones i dels homes sexualment actius adquiriran en algun moment de la seva vida. Actualment, les vacunes administrades a Catalunya protegeixen contra 9 dels més de 100 tipus de VPH existents i representen el 90% de protecció contra el càncer de coll uterí i el 90% de les berrugues anogenitals.
La vacunació en noies als 11-12 anys va començar a implementar-se el curs 2008-09 i va provocar la disminució de més del 60% de la incidència de les berrugues anogenitals en noies d’entre 16 i 19 anys, una dècada després. Aquesta vacunació ha donat protecció indirecta en nois i homes, amb la reducció d’un 4-6% de les berrugues genitals i la reducció de certs genotips, alhora que ha donat també protecció indirecta a noies i dones no vacunades. A la Regió Sanitària Girona, el percentatge de noies que es van vacunar durant el curs 2020-21 va ser del 88%.