Vés al contingut
1

Aquest dissabte fa un any de la investidura de Pere Aragonès com a President de la Generalitat

 

Va ser el 21 de maig de l'any passat. A les 13.36 hores Laura Borràs va anunciar al Parlament el resultat de la votació: 74 vots a favor –els d’ERC, Junts i la CUP– i 61 en contra. Tres mesos i una setmana després de les eleccions, i amb una sessió d’investidura fallida pel mig, Pere Aragonès va ser proclamat nou president de la Generalitat, el 132è President de Catalunya. El 24 de maig Pere Aragonès va prendre possessió formal del càrrec en un acte al Palau de la Generalitat.


 

Durant la seva carrera política ha tingut diversos càrrecs dins d'ERC, a les Joventuts del partit, estat regidor a l'Ajuntament de Pineda per ERC-JxP entre el 2011 i el 2018, diputat al Parlament durant quatre legislatures, Secretari d'Economia, Conseller d'Economia i Vicepresident del Govern, i finalment escollit 132è President de la Generalitat. Ara té 39 anys i també va ser vicepresident de la Generalitat de Catalunya des del 19 de maig del 2018. Arran de la inhabilitació de Quim Torra, el 30 de setembre de 2020 va assumir la Presidència de la Generalitat de Catalunya.


 

El 20 de novembre del 2020 es va confirmar que seria el candidat per Esquerra Republicana a la Presidència de la Generalitat a les eleccions al Parlament del 2021.


 

La investidura

Durant la seva investidura es va comprometre a obrir "una nova etapa" al Govern de Catalunya. Va assegurar que «comença a caminar una nova Generalitat" que ha definit com a "republicana" i "amb un compromís inequívoc de fer més fàcil, amable i feliç la vida de tots i cadascun dels ciutadans de Catalunya". Durant el seu primer any de mandat, ha reivindicat una república catalana "europea i europeista", oberta i "compromesa amb els reptes globals, al servei de la seva gent" i de "la felicitat de tota la ciutadania". En el seu moment també va dir que el repte "és majúscul" i que és "plenament conscient de les dificultats", com la crisi econòmica i social.


 

Aragonès també va agrair al seu antecessor, Quim Torra, "la seva dedicació al país durant uns anys extremadament difícils" per la pandèmia de Covid-19 i la intervenció de la Generalitat el 2017, quan va prendre possessió.