Vés al contingut
1

La Diputació de Barcelona fa un rastreig al Montnegre-Corredor per fer un seguiment dels animals carnívors del parc

 

Fotos. Diputació de Barcelona.


 

Es farà un mostreig en una parcel.la amb 12 càmeres instal.lades separades per 1,5 km cadascuna. L'estudi ha de servir per descobrir, si s'escau, la presència del gat fer, que fins ara no s'ha confirmat al Montnegre. En canvi, aquest animal ja té presència al Montseny, a Montesquiu i també a les Guilleries entre altres punts de Catalunya. Per ara, aquest animal similar a un gat robust i salvatge no s'ha pogut veure al nostre entorn, de forma confirmada. De fet, s'espera que de forma natural arribi aquesta espècie al Montnegre i Corredor igual que han fet altres espècies animals.

S'alimenten de rosegadors, rèptils i insectes. Quan és petit pot ser devorat per l'àliga daurada, el gran duc o fins i tot per guineus. És molt esquerp i defuig dels humans i és molt difícil de veure. Viu en zones molt amagades, és autòcton i és una de les joies animals de Catalunya. Durant molts anys va ser perseguit a Europa.

 

1

 

1


Durant l'any 2021, s’han detectat quatre espècies de mesocarnívors: la guineu (Vulpes vulpes), el gorjablanc (Martes foina), la geneta (Genetta genetta) i el teixó (Meles meles); i també un petit carnívor: la mostela (Mustela nivalis).


 


 

El carnívor més nombrós al Montnegre és la guineu, seguida del gorjablanc, la geneta i el teixó

També destaca la gran presència del senglar, que és omnívor, i també el cabirol (Capreolus capreolus), la geneta (Genetta genetta), l'esquirol (Sciurus vulgaris), però també el gat domèstic (Felis catus), bestiar caprí (Capra aegagrus), la llebre (Lepus europaeus), mostela (Mustela nivalis), el gos (Canis familiaris) i el conill de bosc (Oryctolagus cuniculus).

 

Per a més informació, podeu consultar i descarregar-vos el Pla de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors al Parc del Montnegre i el Corredor (2021) al catàleg col·lectiu de la xarxa de centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals.


 

Els mesocarnívors, grup faunístic clau

Els mesocarnívors són un grup faunístic clau en els ecosistemes, ja que la seva presència i abundància influencien a la resta de la comunitat d’éssers vius. El seu paper sol associar-se a la regulació de les poblacions de preses: petits mamífers, insectes, altres invertebrats, etc.; així com a la dispersió de llavors que exerceixen les espècies més omnívores. Són també un dels grups afectats per l’augment de la població humana i la urbanització, ja sigui per la persecució directa o per la pèrdua i fragmentació dels seus hàbitats.