Vés al contingut
1

Els Mossos desarticulen una organització criminal que robava a escoles del Maresme

Els Mossos desarticulen una organització criminal que va robar material informàtic a escoles de Mataró i poblacions del voltant. Els investigadors relacionen els dotze detinguts amb 14 robatoris a escoles comesos des del mes de febrer d’enguany. Van robar fins a 214 aparells electrònics, entre ordinadors, tauletes, telèfons i càmeres fotogràfiques, valorats en 100.000 €


 

La investigació va començar el mes de març sota la tutela del jutjat número 5 de Mataró arran d’un increment en aquesta tipologia delictiva. Els agents van iniciar un dispositiu per tal de reforçar la vigilància en els centres educatius i detectar alguna intrusió. El 27 de març, es van localitzar quatre joves que havien entrat a robar en una escola de Sant Vicenç de Montalt. Quan els agents es van identificar els joves van fugir del lloc i només un d’ells, menor d’edat, va ser detingut. Arran d’aquesta detenció els investigadors van relacionar diverses persones amb el detingut i amb els robatoris que s’havien comès.

La investigació va revelar que els joves formaven part d’una organització criminal organitzada, amb un líder clar, en la qual les tasques estaven repartides entre els informadors (informaven d’on es trobaven els aparells), els recol·lectors (aquells que cometien el robatori), el conductor (transportava els autors), el coordinador de grups, que s’ocupava de coordinar diferents grups de treball i de fer els pagaments, i el cap de l’organització, que s’encarregava de decidir què es pagava a cadascú i distribuir el material.

L’organització criminal disposava de dispositius electrònics avançats que els permetien desbloquejar els aparells informàtics sostrets. A més, tenien una infraestructura de transport que permetia traslladar el material robat, en molt poc temps, fora del territori nacional.


 

Els joves, un cop identificats, van ser detinguts dimarts 21 de desembre en els seus domicilis a Mataró pels delictes de robatori amb força i pertinença a organització criminal. El 22 de desembre cinc dels arrestats van passar a disposició del jutjat número 5 de Mataró que va decretar llibertat amb càrrecs. Els altres sis estan en llibertat pendent de ser citats judicialment.