Vés al contingut
1

Aquest dissabte es recupera l'Aplec de Sant Andreu després de més d'un segle

 

Fotos. Amics Escoltes del Montnegre.

 

Escolta aquí l'entrevista a Pere Badalló

 

Es recupera un aplec que fa uns 150 anys que no es celebra segons algunes fonts i està organitzat pels Amics Escoltes del Montnegre. Es farà dissabte 27 de novembre al matí amb la presència del Bisbe de Girona, Francesc Pardo.

Aquesta entitat calellenca fa anys va adquirir la finca on hi ha l'ermita, que és en terme municipal de Pineda, i porta a terme un gran projecte de restauració del temple i d'un habitatge annex que es convertirà en un refugi per a grups escoltes i d'altres tipus que el vulguin utilitzar per fer rutes pel Montnegre. S'hi han fet obres importants, amb la rehabilitació de parets externes, internes, el sostre i tot el sector, així com els accessos.

El president dels Amics Escoltes del Montnegre, Pere Badalló, ha explicat que «volen donar vida a aquell sector del Montnegre». Per això, han fet una gran tasca de neteja del bosc i de recuperació del temple, que data de l'any 1079 en la seva primera anotació històrica. L'estança annexa tindrà en el futur una planta i un altell que podrà acollir grups, sobretot caus d'arreu de Catalunya i que sigui punt de referència. En aquest primer aplec es donarà a conèixer les tasques que es duen a terme.

Pere Badalló ha explicat que «serà una festa senzilla que permeti recuperar la tradició i com a punt de trobada».

 

1


 

Es farà una caminada amb sortida de Calella i a les 12 del migdia es farà una petita celebració amb el capellà de Calella, Mossèn Cinto Busquet i el Bisbe de Girona, Francesc Pardo i Artigas. També es farà una petita xerrada sobre com era l'aplec a l'antiguitat que farà Aniol Noguera, i l'explicació tècnica de les obres que s'hi duen a terme que farà Àngel Badalló. També es farà un petit dinar de germanor per acabar la festa.

Els tiquets pel dinar es poden comptar a la Papereria Roger de Calella.


 

L'Aplec de Sant Andreu es fa des de molt antic i es té constància que es va deixar de celebrar ara fa uns 150 anys degut a l'abandonament del temple.

Pere Badalló ha demanat que es respecti l'espai i es pugui gaudir en el futur per les futures generacions. Ha agraït tot el suport que han rebut fins ara en la recuperació, de mica en mica, de l'ermita de Sant Andreu.


 

1
 

Com arribar-hi?

Per Pineda, pujant pel Passeig d'Hortsavinyà (costat de la Riera de Pineda). Pista sense asfaltar des del Sot de Cal Capità i forta pujada al final, fins arribar al Collet de Sant Andreu.

Per Calella, pujant per la carretera d'Hortsavinyà. Fins el quilòmetre 5 asfaltada i un tram sense asfaltar fins arribar al Collet de Sant Andreu.

 

 

La rehabilitació de l'Ermita de Sant Andreu de l'Arboçeda

Els treballs de restauració s’han enllestit amb el cobriment i tancament de l’ermita, però encara queda per completar la reconstrucció d’alguns murs exteriors i alguns aspectes del condicionament interior. Tindrà una funció principal de refugi tancat de muntanya, que gestionarem els Amics Escoltes del Montnegre. L'objectiu és restaurar l’ermita de Sant Andreu de l'Arboceda i convertir-la en un punt d’interès per a la recuperació del patrimoni històric i natural, tot habilitant una sala annexa com a espai de refugi per a grups escoltes.


 

L’ermita es troba situada al collet de Sant Andreu, dins el Parc del Montnegre-Corredor, en el terme municipal de Pineda. La primera referència històrica data de l’any 1079 i formava part de la parròquia de Santa Maria de Pineda. Des del segle XIX, l’ermita es troba en estat d’abandonament. Actualment es conserva la façana, el campanar d’espadanya, les parets principals i les ruïnes d’un antic espai annex anomenat antigament com el Mas de Sant Andreu. 


 

Per tal de dur a terme aquest projecte l’associació Amics Escoltes del Montnegre i l'Ajuntament de Pineda van signar un conveni de col·laboració per restaurar l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda i el seu entorn el dia 1 de març de 2013.


 

Per al desenvolupament del projecte es preveuen diverses fases:

  • L’elaboració d’un estudi conjunt sobre Sant Andreu de l’Arboceda amb informes, arqueològic i ambiental, per concretar el projecte de restauració.

  • La conservació i estabilització de les ruïnes i la gestió de la massa forestal, permetent que l’espai sigui accessible i visitable, amb la neteja de l’entorn, la senyalització de camins i la col·locació de panells informatius.

  • L’habilitació d’una part de les antigues dependències annexes a l’ermita com a refugi de muntanya que gestionat per la pròpia entitat d’escoltes tindria l’objectiu de potenciar activitats escoltes, camps de treball i educació ambiental al Parc del Montnegre-Corredor.

  • La restauració de l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda.


 

L’associació Amics Escoltes del Montnegre, tal com estableix el conveni, va adquirir, el mateix 1 de març de 2013, la finca on s’ubica l’ermita, d’una superfície aproximada de 0.8 hectàrees. Els Amics Escoltes del Montnegre aporten l’equip de voluntaris i presta suport i col·laboració en tot allò que sigui necessari per assolir els objectius fixats en el conveni. 

Per la seva part, l'Ajuntament de Pineda es va comprometre ha redactar la figura de planejament urbanístic necessària per al correcte desenvolupament dels objectius del conveni, entre d’altres tasques de suport tècnic i administratiu.


 

L’AE Montnegre va guanyar el 1r premi Jaume Ciurana 2012 pel camp de treball consistent en l'ordenació i rehabilitació de l'encreuament de camins de collet de Sant Andreu, i la recuperació de l'antic camí d'abast que uneix el collet, amb l'ermita i can Xic Dalmau.


 

Època Segle XI – Romànic

La primera referència històrica data de l’any 1079 i formava part de la parròquia de Santa Maria. Des del segle XIX, l’ermita es troba en estat d’abandonament. Actualment es conserva la façana, el campanar, les parets principals i les ruïnes d’un antic espai annex.

El conjunt de Sant Andreu de l’Arboceda, situat en els primers turons elevats de la serra del Montnegre, dins del terme municipal de Pineda de Mar, està format per l’ermita i per un habitatge o mas, també històric, que s’hi adossa pel costat de migdia. L’ermita és d’origen romànic, del segle XI, i el mas és dels segles XVII-XVIII.

Les parets de l’ermita estan notablement ben conservades tot i no tenir coberta, queden restes d’un absis a ponent enderrocat ja d’antic. L’edifici annex es troba en un estat més precari. El conjunt va ser adquirit per l’Associació d’Amics Escoltes del Montnegre de Calella de Mar, que va formalitzar un conveni amb l’Ajuntament de Pineda de Mar amb l’objectiu de rehabilitar el conjunt.

Donada la localització aïllada de l’ermita i la voluntat de portar a terme els treballs pels propis membres de l’Agrupació Escolta, la rehabilitació es planteja amb materials trobats al lloc en la mesura del possible, o fàcilment transportables, així com acabats rústics, fàcils d’executar, bàsicament en pedra, fusta i formigó.

 

1

 

1

 

1