Vés al contingut
1

Pineda prepara activitats destacades per la Marató de TV3, entre elles, una de multitudinària: 'Pineda camina per la Marató'

 

Pineda prepara un ampli programa d'activitats per la Marató de TV3, aquest any dedicada a la Salut Mental. Les activitats estan coordinades des de l'Ajuntament de Pineda i compten amb iniciatives impulsades per nombroses entitats.

 

Una de les activitats que ja s'han fet públiques, serà una caminada per la Vall de la Riera de Pineda . La ruta tindrà 10 quilòmetres i passarà per alguns dels racons més bonics de la Vall, amb poc desnivell i apta per a la gran majoria de persones. L'objectiu és que sigui una activitat grupal de colles d'amics o grups d'entitats que conjuntament facin la ruta i poder assolir el màxim de participants, centenars o milers, a ser possible. Està organitzada pel Centre Excursionista Montpalau Team de Pineda amb la col.laboració de moltes entitats i establiments, i l'Ajuntament de Pineda.

 

Es fa una crida a tothom i a les entitats de Pineda a participar de l'activitat per fer-la el més gran possible, i poder recaptar el màxim de fons per la investigació i tractament de les malalties mentals.

 

 

Ruta fàcil per un espai natural molt bonic

La ruta sortirà de la Plaça de les Mèlies i passarà pel corriol de 'sota Guàrdia' amb una vegetació clarament adaptada al rigor de la calor a l'estiu. Passarà per la Font del Ferro, el Molí i el Forn de Calç de Can Marquès i passarà el corriol de solei del Montpalau per continuar per Sant Jaume i tornar a la Plaça de les Mèlies. La ruta estarà senyalitzada i es podrà fer caminant o fins i tot corrent, per tant, és una ruta que vol ser inclusiva per a tothom.

 

Tiquet de 5€ amb buff de regal, avituallament i xocolatada

El tiquet té un preu de 5€ i inclou un buff o una cinta de cabell de regal, un avituallament durant el recorregut, i una xocolatada al finalitzar la ruta.

 

Fons per la investigació sobre les malalties mentals

Depressió, ansietat, trastorn bipolar, esquizofrènia i altres psicosis, trastorns obsessius compulsius, trastorns del neuro-desenvolupament (com el TDAH, el trastorn de l'espectre autista o els de l'aprenentatge), trastorns de la personalitat, de la conducta alimentària o addiccions. Aquests són, només, alguns dels problemes de salut mental que centraran la 30a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio del 19 de desembre.


 

Els experts assenyalen que hi ha una gran varietat de trastorns mentals i cadascun presenta manifestacions diferents. Afirmen que, en la majoria de casos, no estan completament aclarides les causes que influeixen en la seva aparició, evolució i pronòstic. Tanmateix, s'ha comprovat que hi ha implicats múltiples factors que poden interactuar amb un entorn desfavorable o estressant.


 

En funció de les dades d'incidència i de prevalença recents, els experts coincideixen a assenyalar que una de cada quatre persones adultes tindrà un problema de salut mental en algun moment de la vida. Es considera que el 50% d'aquests trastorns apareixen abans dels 18 anys, però sovint no es diagnostiquen fins anys després, en l'etapa adulta. Segons afirmen, no diagnosticar, en edat infantil, els problemes del neuro-desenvolupament, que afecten entre el 20% i el 25% de la població, com ara el TDAH i altres problemes de salut mental, pot significar tenir problemes greus o molt greus al llarg de tota la vida. L'esperança de vida també es veu reduïda en les persones amb trastorn mental. Entre els joves i adolescents, el suïcidi és una de les primeres causes de mort, la majoria de vegades, com a conseqüència d'una depressió. 


 

Milions de persones pateixen problemes de salut mental

S'estima que hi ha mil milions de persones al món que presenten un problema de salut mental, i prop de la meitat veuen afectada de manera invalidant la seva qualitat de vida. Es tracta, doncs, de trastorns molt freqüents que representen una càrrega personal, familiar i social molt forta, si es tenen en compte els anys de preocupació, patiment i baixa qualitat de vida de les persones i famílies afectades, així com els elevats costos sociosanitaris, tant directes com indirectes, que generen.


 

La recerca en l'àmbit de la salut mental que impulsaran els fons que es recaptin en La Marató 2021 estarà dirigida a la millora de la qualitat i de l'esperança de vida de les persones.  

Aquesta serà la tercera vegada que La Marató es dedicarà a la salut mental. Cal recordar que, a causa de la situació d'excepcionalitat que va provocar la irrupció de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 l'any 2020, el Patronat de la Fundació va decidir dedicar La Marató d'aquell any a la Covid-19 i posposar l'edició de la salut mental a l'any 2021. 

 

1