Vés al contingut
1

El meteoròleg Jordi Pérez farà a Pineda una xerrada sobre el fenomen del torb al Pirineu

Fotos. Pep Basart. ACN.

 

Ara es compliran 21 anys de la tragèdia del Balandrau, al Ripollès, on van morir un total de deu persones per aquest fenomen meteorològic. El 30 de desembre del 2000, un fort temporal de vent va acabar amb la vida de deu persones després d'un matí de bon temps, però el torb es va aixecar de forma violenta, provocant una trampa mortal els excursionistes. Aquell dia altres excursionistes també van morir en altres punts dels Pirineus i s'han donat altres casos mortals.
 

La xerrada començarà amb el documental 'Balandrau, infern glaçat', de Guille Cascante. S'explica quina situació es va donar per acabar en tragèdia, i narra la història a través dels seus supervivents i dels que van participar a les tasques de rescat de l'únic supervivent de la tragèdia. En poques hores, el fred, la neu i el vent van convertir el Balandrau en una trampa mortal. En minuts, les condicions van ser totalment adverses, les condicions més dures de l’Himalaia als Pirineus.

 

1


1
 

Jordi Pérez ha explicat a Ràdio Pineda que «el torb és molt perillós perquè la neu es converteix en projectils i tot es torna invisible amb temperatures de sensació inhumanes». Ha dit que «al Pirineu els canvis de temps són molt perillosos i cal estar sempre atents als avisos de la méteo».

Justament, Jordi Pérez ha dit que «la setmana que ve les condicions a les muntanyes no seran favorables perquè s'acosta un canvi de temps que pot ser important amb fortes nevades a tot el Pirineu i mal temps».

 

1

 

1

 

1

 

1
El bon temps pot donar pas a una situació molt adversa.


 

La xerrada sobre el fenomen del torb i les formes de prevenir una situació de perill, és aquest divendres a les 7 de la tarda a la seu del Montpalau Team, al Carrer Puntaires 29 de Pineda. L'entrada és gratuïta.

A les 7 es podrà veure el documental i posteriorment una xerrada amb mapes per entendre el fenomen meteorològic. Hi haurà torn obert de paraules i col.loqui final.

 

1