Vés al contingut
1

Avui es compleixen 50 anys de la inauguració oficial del pavelló d'esports Francesc 'Nino' Buscató

 

Fotos. A la portada, primer partit de bàsquet al nou pavelló. Fotos de Ràdio Pineda. Ajuntament de Pineda. Arxiu Municipal. Joaquim Isarn

 

Escolta aquí l'entrevista a Jordi Parra, Josep Maria Barceló i Joan Caimel

 

Es va inaugurar el 20 d'abril de 1972 amb la visita del Governador Civil de Barcelona, Tomás Pelayo Ros. Va fer una visita a l'Ajuntament i també va procedir a inaugurar el nou pavelló municipal de Pineda junt amb l'alcalde Josep Aragonès. El Nino Buscató, com se'l coneix ara, encara conserva la placa de la inauguració a l'entrada.

Tot i això, el primer partit del nou pavelló es va fer uns mesos abans, el 24 d'octubre de 1971. El 15 de març de 2011 es van fer unes importants obres de remodelació i va passar a anomenar-se oficialment com a Pavelló d'Esports Francesc 'Nino' Buscató, en honor al jugador pinedenc que va destacar en el món del basquet als anys 70. El pavelló pot acollir 1200 persones de públic a les grades i té 4 vestidors col.lectius i 3 d'individuals.

 

1
Governador Civil de Barcelona, Tomás Pelayo Ros fent una visita a Pineda el 20 d'abril per inaugurar les obres. Sala de Plens. D'esquerra a dreta, JM Vidal, J. Pujades, F. Ballester, (regidors), Mossèn D. Ciurana (ecònom), J. Aragonès, (alclade), T.Pelayo i A. Casas (sotscap provincial del Movimiento). Ajuntament de Pineda.

 

1
Inauguració del pavelló, el 20 d'abril de 1972.

 

 

1


 

El primer partit al pavelló

El primer partit que s'hi va celebrar va ser el del campionat de lliga de primera divisió entre la UDR Pineda (ara UER) i el SD Kas de Bilbao. El Pineda va perdre per 54 a 61.

El president de l'entitat era aleshores Segimon Verdaguer i Gómez, notari de Pineda. Es va reactivar la secció de futbol i es va crear la secció de boxa. El club tenia un pressupost de dos milions i mig de pessetes de la època i just aquell 1971, el Pineda va arribar a la primera divisió estatal. L'alcalde de Pineda des del 1966 era Josep Aragonès i Montsant.

 

1
Del llibre 'El bàsquet a Pineda 140-1994' editat per la UER Pineda.

 

 

1

 

Els tres primers partits de la temporada no es van poder jugar al pavelló perquè les obres no eren acabades i es van jugar fora. Va ser un mal inici de lliga i la primera victòria va arribar a la sisena jornada contra el Breogan de Lugo per 76 a 48. Però es va salvar la categoria en guanyar els partits de la promoció. En aquella primera temporada la UDR Pineda va guanyar cinc partits, en va empatar un i en va perdre 16. Va sumar 11 punts i va quedar tercer d'últim. La lliga la va guanyar el Real Madrid i el FC Barcelona va quedar segon.

 

1
 

 

Ràdio Pineda ha fet una entrevista recent per recordar l'efemèride al que era el seu entrenador, Jordi Parra, i també a Josep Maria Barceló, jugador durant aquella època. També hem parlat amb Joan Caimel, que era un dels encarregats de fer les cròniques pels mitjans de comunicació.

Jordi Parra ha explicat que els inicis van estar plens d'anècdotes i moments molt vitals. Ha dit que «per jugar a primera divisió necessitaven un pavelló cobert i en no tenir-lo, entrenaven i jugaven dins la nau de Tallers Comas, dedicat a la metal.lúgia, al centre de Pineda, al Carrer Joan Maragall». Desmuntaven tot el material que hi havia al taller per deixar espai per fer entrenaments i els partits.

Jordi Parra ha dit que «el públic de Pineda era espectacular, tant dins la nau de Tallers Comas, amb el públic a tocar dels jugadors, i posteriorment també al nou pavelló del Carrer Barcelona, que ara es diu Nino Buscató».

Josep Maria Barceló ha explicat que «el públic a Pineda era impressionant, a tocar de la pista». Jordi Parra també ha recordat que «tothom quedava impressionat pel seu públic».

 


 

La UER Pineda, vuit temporades a primera divisió

Durant 8 temporades seguides (des de la 1971-72 fins la 1978-79) el club es va mantenir en la 1ª divisió de la lliga estatal, amb un 4art lloc molt meritori i espectacular la temporada 1976-77, darrera els 3 grans del bàsquet: Real Madrid, Barça i Joventut.

Mentre va ser a primera divisió va jugar els primers partits en una nau industrial, als Tallers Comas, del Carrer Joan Maragall, al centre de Pineda. El 1971 però ja es va inaugurar el nou pavelló, que més tard passaria a ser batejat amb el nom de Nino Buscató.

Els tres primers partits de la Primera Divisió es van jugar fora i el primer partit a casa va ser el 24 d'octubre davant del KAS de Bilbao que es va emportar els punts (54-61). La primera victòria del Pineda va ser contra el Breogan de Lugo per 76-48.

 

1

 

1
 


 

Pavelló Francesc 'Nino' Buscató

El 15 de març de 2011 es van fer unes importants obres de remodelació i va passar a anomenar-se oficialment com a Pavelló d'Esports Francesc 'Nino' Buscató, en honor al jugador pinedenc que va destacar en el món del basquet als anys 70. Buscató va ser 222 vegades internacional amb la selecció espanyola, va ser jugador del Barça i el Joventut i va participar en tres Jocs Olímpics i en vuit edicions de l'Eurobàsquet.

Durant la inauguració del nou pavelló el 2011 es va jugar un partit amistós entre els veterans del Barça i la Penya de Badalona.

 

1


 


 

Les obres de millora

El divendres 18 de març de 2011 es va inaugurar oficialment la remodelació del pavelló amb unes obres que van anar a càrrec de l’Ajuntament de Pineda de Mar. Les obres van suprimir el sostre d'uralita per un altre que fomenta la llum natural, i també es van renovar els vestidors i la zona d'entrada al pavelló, ara totalment adaptada i sense barreres arquitectòniques. També destaca la instal·lació d’un ascensor que permet l’accés a la pista per a gent amb mobilitat reduïda. L’actuació urbanística va tenir un cost de poc més de 800.000 euros i va servir per resoldre els problemes de piritosi que afectaven l'edifici on està situat l'equipament.

 

1
Inauguració de la remodelació del pavelló amb el ministre Chaves. Ajuntament de Pineda


 


 

Francesc “Nino” Buscató

Francesc Buscató i Durlan va néixer a Pineda de Mar el 21 d’abril del 1940. Va començar a jugar a bàsquet amb 15 anys en el primer equip del Pineda. Després de dues temporades va fitxar al FC Barcelona on va jugar-hi tres temporades. Després de passar per l’Aismalíbar Montcada va jugar 10 temporades al Club Joventut de Badalona fins l’any 1974.

Nino” Buscató va ser un dels millors bases del bàsquet europeu de l’època dels 60-70. Internacional amb la selecció espanyola, va participar en tres Jocs Olímpics (Roma 1960, Mèxic 1968 i Munic 1972) i en vuit edicions de l'Eurobasket (Istanbul 1959, Belgrad 1961, Wroclaw 1963, Moscou 1965, Hèlsinki 1967, Nàpols 1969, Essen 1971 i Barcelona 1973). En aquest darrer va guanyar la medalla de plata.

El 1974, any de la seva retirada, va iniciar la carrera com a entrenador. Després de passar pel Joventut, Barcelona i Hospitalet, el 1984 va ser nomenat seleccionador de Catalunya.

Trajectòria esportiva

Jugador:

UER Pineda: 1955-1957

FC Barcelona: 1957-1960

Aismalíbar Montcada: 1960-1964

Club Joventut de Badalona: 1964-1974

 

222 vegades internacional amb la selecció espanyola

 

Entrenador:

Club Joventut de Badalona: 1974-1975

FC Barcelona júnior: 1975-1980

CB L'Hospitalet: 1980-1981

Seleccionador de Catalunya: 1984-avui

 

Títols i guardons:

2 lligues espanyoles (1959, 1968)

2 copes d'Espanya (1959, 1969)

Medalla de plata al Campionat d'Europa de Barcelona (1973)

7 vegades jugador de la Selecció Europea

2 cops al cinc ideal d'Europa

Premi Fair Play de la UNESCO (1970)

Medalla d'Or al Mèrit Esportiu d'Espanya

Medalla d'Or al Mèrit Esportiu de la Federació Espanyola de Bàsquet

Medalla d'Or i Medalla de Plata al Mèrit Esportiu de la Diputació de Barcelona

 

1


 

1
Foto d'arxiu de Ràdio Pineda.


 

La UER Pineda, una història molt llarga

La UER Pineda (abans Unió Deportiva Pineda) va sorgir de la fusió de 3 entitats de la vila: Club Ciclista, Club de Bàsquet i Club d'Escacs l'any 1952. S'hi va afegir la secció recreativa, fet que va donar el nom definitiu a l'entitat UER Pineda. El 1954 es van aprovar els estatuts, que la UDR va començar la seva tasca en els diferents camps: activitats esportives, recreatives i lúdiques. La festa de Sant Joan de l'any 1954 fou la primera manifestació oficial de l'entitat.

Durant la seva història l'entitat ha passat per moments difícils (econòmicament i esportivament parlant), però també per etapes de glòria que han mantingut el bon nom de Pineda dins del bàsquet estatal.

Va jugar la Copa Korac en dues ocasions i el 1995 el club va pujar a la lliga EBA i també a la lliga LEB on hi va jugar dues temporades abans de renunciar a la seva plaça. Actualment juga en diverses categories de basquet català. El seu president és Joaquim Puig i Comas.

 

 


 

Al llarg de tots aquests anys el club ha jugat en 4 pistes diferents


 

  • Fins la temporada 1959-60 a la pista de Can Ribera (actualment C/ Bertomeu 70)

  • Després i fins l’any 1969 a la plaça del Mercat (actualment la plaça Espanya, on encara és el punt de trobada del jovent que hi va a diari a jugar a bàsquet).

  • Posteriorment i durant 2 temporades es va jugar en una nau industrial, cedida per Tallers Comas, mentre es construïa l’actual pavelló.

  • Finalment, en l'actual pavelló del C/ Barcelona que es va estrenar el 24 d’octubre de 1971 i que porta el nom d'una de les grans figures del bàsquet, en "Nino" Buscató.

 

1
Can Ribera, sense pavimentar (actual C/Dr. Bertomeu 70).

 

1
Plaça del Mercat, actual Plaça Espanya.

 

 

1
Plaça del Mercat, actual Plaça Espanya.

 

 

1
Antics Tallers Comas.

 

 

1
Primer partit al nou pavelló.

 

1
Foto a l'actualitat.


 


 

Pineda és un poble de bàsquet

Pineda és un poble de bàsquet i hi han nascut grans jugadors d'entre els quals “Nino” Buscató, que va jugar amb la UDR les temporades 1955-56 i 1956-57, abans que el fitxés el Barça. Està considerat com un dels grans jugadors de bàsquet català i va jugar amb el Pineda, el Barça, i el Joventut de Badalona entre altres. Va ser 222 vegades internacional amb Espanya i va participar en tres Jocs Olímpics i vuit edicions de l'Eurobasket. Quan va deixar el bàsquet professional va ser entrenador del Barça Júnior, el Badalona o l'Hospitalet, i també seleccionador nacional de Catalunya. Té molts guardons i mèrits esportius.


Més informació a https://www.uerpineda.com/historia/