Vés al contingut
1

Pineda ha perdut el 74% de terrenys agrícoles en només 60 anys

 

Foto: Ràdio Pineda.
 

El 1956, el 61% del terreny de Pineda eren camps de pagès i ara només el 15%. Els boscos han crescut i ara ocupen el 50% del terme municipal de Pineda mentre que un 35% és espai urbanitzat. La majoria de camps de pagès abandonats s'han convertit en matolls, àrees urbanitzades o zones industrials i boscos. De mitjana es perden cada any 7,5 hectàrees de terreny agrari i en 60% s'han perdut 465 hectàrees de camps de pagès.

Aquí pots veure amb detall algunes dades més

 

1


 

Les comarques barcelonines perden el 42% de terres de conreu als darrers 60 anys

Entre 1956 i 2018, la superfície agrària de la demarcació s’ha reduït en 120.500 hectàrees segons un estudi de la Diputació de Barcelona.

Segons l’informe d’anàlisi Terres amb futur: Una mirada als usos del sòl a la demarcació de Barcelona, realitzat en el marc de l'estratègia BCN Smart Rural, la demarcació de Barcelona ha perdut el 42% de la seva superfície agrària entre 1956 i 2018.

En aquest període, la disminució de superfície agrària ha estat d’unes 2.000 hectàrees anuals de mitjana, això correspon a l'equivalent a 2.720 camps de futbol cada any. El 60% dels camps de conreu perduts s'han convertit en boscos, i per tant s'incrementa el risc de grans incendis forestals. La resta han estat urbanitzats.

En aquest mateix període, la superfície urbanitzada a la demarcació de Barcelona s'ha multiplicat per quatre.

Terres amb futur


 

 

Una tendència preocupant

La disminució progressiva de la superfície dedicada a conreus constitueix un dels reptes principals que afronten les comarques de Barcelona. Es tracta d’una tendència alarmant que preocupa especialment als municipis que volen posar en valor els beneficis culturals, ambientals, socials i econòmics de l’activitat agrària.

Davant d’aquesta problemàtica, la Diputació de Barcelona està impulsant diverses iniciatives de dinamització agrària, entre les quals hi ha l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.