Vés al contingut
1

El ple aprova el Pressupost General Municipal per 2021 que és de 36,3M€

 

Infografies: Ajuntament de Pineda


 

El govern municipal de Pineda de Mar (PSC) ha presentat el projecte de pressupost municipal per l’any 2021 i que s'ha portat a aprovació al ple municipal. L’import total del pressupost ascendeix a 36.317.466,56€ convertint-se en el pressupost més gran de la història del municipi. D’aquest import, un total de 3.815.905,84 € s’obtindrà a crèdit per poder continuar apostant per la inversió com a element dinamitzador de l'economia i del manteniment de llocs de treball del sector de la construcció i d'altres relacionats amb aquest.

El regidor d'Hisenda, Javier Aguirre, ha dit que «és un pressupost molt responsable perquè ajudarà als qui més ho necessita i el pressupost és social per ajudar en les dificultats que deixa la pandèmia». També ha dit que «no pujarà la pressió fiscal a Pineda» i ha detallat tots els detalls del pressupost. També ha dit que «és la preparació de la Pineda del futur».

 

1

 

 

1
 

Javier Aguirre (PSC) explica les línies del pressupost

  • Pressupost total: 36.3 M€. És el pressupost més gran de la història del municipi

  • Davallada d’ingressos municipals: 3.500.000€

  • Import crèdit municipal: 3.815.905,84€

  • Nivell d’endeutament previst: 34,51%

  • Manteniment del nivell d’inversió pública: 4.664.876,38€


 

Objectius del pressupost

  • Priorització de la despesa: proposta d’ajornar grans projectes vs augment de la despesa social (que representa el 14,56% del pressupost).

  • Pla de Xoc 2021: 6.500.000 € destinats a serveis i programes centrats en les persones i empreses del municipi afectades per la Covid-19.

  • L’Ajuntament, l’administració de proximitat: reforç dels canals d’informació cap a la ciutadania.

  • Tot i la situació, l’ajuntament manté el nivell de qualitat de servei a TOTS els serveis i equipaments públics (escoles bressol, Can Xaubet, Escola d’Adults i de Música, Centre Cívic Poblenou..).

  • Reforç de les ajudes existents d’educació, per a la pràctica esportiva, IBI... i consolidació de noves ajudes relacionades amb la pandèmia (ajudes COVID, digitalització de petites empreses, compra de material de protecció...).

  • Ampliació de la zona verda gratuïta per l’aparcament de persones residents a tot el passeig marítim del municipi.

  • Neteja i seguretat: augment de la plantilla de la Policia Local amb 4 agents i instal·lació de noves càmeres de seguretat.


 

 

Segona edició del Pla de Xoc municipal amb 6,5 milions

El projecte de pressupost s’orienta a pal·liar les conseqüències socials i econòmiques que ha provocat la pandèmia. En aquest sentit es preveu un segon Pla de Xoc municipal per reactivar l’activitat econòmica local a través de la inversió pública, serveis a les persones i augment de les ajudes destinades a la ciutadania, empreses i persones autònomes de Pineda afectades per la Covid-19. Si el primer pla de xoc es tancava l’any 2020 amb una dedicació de 4.900.000 € -quan la previsió era de 4 milions- en aquesta ocasió el plantejament inicial és invertir-hi 6,5 milions d’euros.

D’aquests import, més de 2 M€ es destinaran a inversió incloent 250.000 € per a petits projectes de microurbanisme que puguin realitzar empreses del municipi. També es destinaran de forma extraordinària gairebé 300.000 € a ajudes directes vinculades persones i empreses de Pineda afectades per la pandèmia i que es consensuaran amb els agents polítics, socials i econòmics que conformen la Taula de Reconstrucció.


 

La Taula de Reconstrucció

A banda d’articular els nous ajuts destinats a persones, empreses i autònoms, la taula de reconstrucció de Pineda de Mar també participarà en la valoració i la priorització de partides municipals incloses al pressupost valorades en més d’1 M€ destinades a programes de serveis socials, foment de l’ocupació, dinamització dels sector econòmics (turisme, comerç i altres), educació, joventut i salut. A banda, el projecte de pressupost municipal 2021 contempla una partida de 283.150 € a disposició del grup de treball per assignar als programes, ajudes o serveis que es prioritzi.

La Taula de Reconstrucció de Pineda de Mar es va constituir el passat mes de juliol amb l’objectiu d’afrontar i revertir les conseqüències econòmiques i socials que ha generat la pandèmia. Conformen la taula tots els grups polítics amb representació al consistori, representats dels sindicats majoritaris (CCOO i UGT), organitzacions empresarials (FAGEM, PIMEC i l’Associació d’Hostaleria del Maresme) i tercer sector (Creu Roja i Cáritas).

 

Contenció en la despesa i priorització dels serveis i l’atenció a la ciutadania

L’objectiu del govern amb aquest pressupost és poder compaginar la davallada d’ingressos de més de 3,5 milions amb l’augment de la inversió pública i la despesa social per afrontar les conseqüències socials i econòmiques que ha portat la pandèmia. És per aquest motiu que hi ha una important contenció de la despesa tenint en compte que tampoc es compta amb la disponibilitat de romanent d’altres anys. En aquest sentit s’han ajustat algunes partides ordinàries, s’han revistat a la baixa contractes de serveis on la demanda de servei ha disminuït com és el cas de Can Xaubet (-28%) i l’Oficina de Turisme (-14%) així com les subvencions a les entitats del municipi, ajustant l’assignació a l’activitat prevista a realitzar segons les restriccions sanitàries.


 

Manteniment de les subvencions ordinàries i extraordinàries Covid-19

El projecte de pressupost contempla la continuïtat de les diferents ajudes i subvencions de l’ajuntament de Pineda i que, en algun cas, veuen augmentada la seva partida per la previsió de l’increment de demanda. Són les diferents ajudes dins l’àmbit educatiu (beques llibres, escola de música, casal d’estiu, esport extraescolar,...), ajudes a empreses i persones autònomes (per inici d’activitat, contractació de persones a l’atur, trasllat de negocis, millores en establiments i digitalització empresarial), subvenció de l’impost de béns immobles, i bonificació de la taxa d’escombraries per l’ús de la deixalleria. També es mantindrà els ajuts a la restauració amb els descomptes per a la impossibilitat d’utilització de les terrasses que s’ajustarà el darrer trimestre de l’any segons les restriccions Covid d’enguany.

Tenint en compte la situació que provoca la pandèmia, s’assumiran noves despeses com les que suposa el reforç de l’atenció telefònica municipal o el programa de publicitat subvencionada per empreses locals a través de Ràdio Pineda.

 


 

El govern municipal presenta un pla d’inversions de 4,6 milions d’euros

Es preveuen una trentena de noves inversions municipals per a l’any 2021 i un pla de micro-urbanisme per afavorir el sector local. El pla d’inversions inclou l’adquisició de l’aqüeducte romà i l’edifici de Can Xaubet.


 

El govern municipal de Pineda de Mar (PSC) ha presentat el pla d’inversions de més de 4,6 milions d’euros (4.664.876,36 € en total) dividides en una trentena d’actuacions en la via pública, en edificis i equipaments i en la millora de serveis municipals. Inclòs en el projecte de pressupost municipal que es durà a votació en el ple municipal d’aquesta tarda, el pla d’inversions vol mantenir els recursos destinats a la inversió com a element dinamitzador de l’economia local.

 

1


 

 

1

 

Principals actuacions del pla d’inversions

  1. Pla d’asfaltatge de carrers.

  2. Pla de voreres.

  3. Pla de millora d’enllumenat públic, inclòs enllumenat avda. Tarongers.

  4. Pla d’instal·lació de marquesines de les parades de bus.

  5. Projecte del passeig Marítim a Poblenou.

  6. Millora del Pont de la Riera (camí del Mig).

  7. Instal·lació de càmeres de seguretat.

  8. Projecte de la urbanització del solar de la nova Escola Poblenou.

  9. Remodelació de l’edifici de Benestar Social.

  10. Obres de millora i reparació a Can Comas.

  11. Adquisició de l'aqüeducte romà.


 

250.000 € en micro-urbanisme per empreses locals

El projecte de pressupostos 2021 conté una segona edició del Pla de Xoc Municipal per pal·liar les conseqüències socials i econòmiques que provoca la pandèmia. Dins d’aquest pla i també dins el paquet d’inversions s’inclou una partida de 250.000 € que es destinarà a petites actuacions de millora que es podrà encarregar a empreses locals de Pineda. D’aquesta manera, i com ja va succeir amb la primera edició del pla, s’aposta per la inversió municipal en els sectors locals de la construcció i manteniment per lluitar contra la crisi econòmica.


 

 

Inversió en execució de l’any 2020

A les actuacions i inversions se li han de sumar les iniciades durant el darrer any i que continuen en execució. Les més importants són la construcció del nou Skatepark i reordenació de la Rambla Catalunya, la remodelació de la Biblioteca de Poblenou, les obres de millora del drenatge urbà que es realitzen al passeig Marítim, la construcció del nou giratori del barri de les Creus o la millora de l’accessibilitat al CAP Poblenou i la nova nau de Serveis Municipals ubicada al polígon industrial.

Escolta aquí la intervenció de Javier Aguirre


 

Mònica Palacín (ERC-JxP): «Pensem que el pressupost està per damunt de les seves expectatives reals»

La regidora portaveu d'ERC-JxP, Mònica Palacín, ha dit en el ple que «està per sobre de les expectatives» i ha posat com a exemple els ingressos previstos a Can Xaubet tenint en compte la caiguda dels abonats que hi ha hagut. Ha afegit que «són pressupostos marcats per la Taula de Reconstrucció que no ha sigut proactiva i prou eficaç» i ha acusat a l'equip de govern de no complir el compromís per fer front a la pandèmia.  Ha agraït als actors de la Taula de Reconstrucció que «no volen deixar a ningú enrere».

Ha fet un agraïment al personal per com s'han hagut d'adaptar «i per aquells que han treballat cada dia» però ha demanat més personal a l'atenció telefònica i presencial, i també en seguretat. Ha afegit que «caldria incrementar el foment d'accions d'entitats i col.lectius». També ha dit que «consideren que la baixada d'ingressos prevista també és molt optimista». Ha criticat que hi hagi partides «sense pressupost ni tampoc hi ha pla d'actuació municipal -i per tant- hi ha una certa improvització». ERC-JxP s'ha abstingut en la votació.

Escolta aquí la intervenció de Mònica Palacín


 

Marcos Ortega (Pineda en Comú): «Els pressupostos no tenen ànima per avançar a llarg termini i no hi veig planificació».

El regidor portaveu de Pineda en Comú, Marcos Ortega, ha dit que «la Taula de Reconstrucció hauria de tenir un valor més important per a poder fer uns millors pressupostos». Ha dit que «ha faltat participació i calia ampliar-la a altres actors com els hauria agradat».

Ha destacat la baixada en alguns capítols i ha dit que «de les inversions, més de 2 milions seran per l'adquisició de Can Xaubet i per tant, només hi haurà 2 M€ d'inversions reals per 2021 a Pineda». S'ha preguntat «si n'hi ha prou». Ha afegit que «els pressupostos no tenen ànima per avançar a llarg termini» i no «hi veu planificació i per això Pineda estarà a la cua en relació a altres municipis».

Ha demanat inversions en polítiques mediambientals o en habitatge local i ha demanat «més planificació». Ha dit que «els pressupostos han de reflectir polítiques per la millora i aplicar bé les partides». També ha dit que «sovint les partides no desenvolupen tot el previst».

Ha afegit que creu que és un pressupost «auster i en canvi ell aposta per destinar més diners en polítiques progressistes per millorar el teixit social i l'ocupació». Pineda en Comú s'ha abstingut per «responsabilitat i perquè hi ha marge de maniobra per canviar partides i fer millores al pressupost».

Escolta aquí la intervenció de Marcos Ortega

 


 

Noemí Llorens (En Marxa-JxCat): «Les entitats socials necessitaran més diners dels pressupostats». Ha demanat «ser capaços de reaccionar si és necessari».

La regidora d'En Marxa-JxCat, Noemí Llorens, ha dit que «estan decebuts per les partides en subvencions generalitzada, per exemple a associacions de veïns o entitats diverses i sobretot en cultura i esports, que mouen a molts infants». També ha dit que «les entitats socials necessitaran més diners dels pressupostats». Ha demanat «ser capaços de reaccionar si és necessari».

Ha afegit que «calen més diners en habitatge social i esperen que la partida vagi creixent». Ha celebrat alguns punts com la rehabilitació del pont de la Riera o la compra de l'Aqüeducte per posar dos exemples, o la compra de les càmeres de vigilància a Pineda.

També ha dit que «la gent gran ha patit molt i s'hi podria haver treballat una mica més» i també ha demanat «més diners pel desenvolupament econòmic, i potenciar els mercats».

Ha dit que és positiu la creació d'un punt d'informació juvenil i de recerca i treballar per pacificar els espais públics. També ha demanat més inversió en Dona i Igualtat per la realitat que es viu i pels compromisos de les administracions amb aquest tema, entre altres. Noemí Llorens ha dit que «algunes coses s'han escoltat i això és positiu» i faran seguiment del pressupost i s'han abstingut en la votació.

Escolta aquí la intervenció de Noemí Llorens


 

Altres punts aprovats al ple

Durant la sessió també s'han aprovat alguns canvis en l'ordenança de la taxa d'ensenyaments especials entre altres. Inclou ara la tarifació social a les llars d'infants i al primer cicle d'educació. S'ha aprovat per unanimitat.

El ple també ha aprovat el representat municipal per l'Acord de concertació ple desenvolupament econòmic, social i l'ocupació del Consell Comarcal del Maresme, que és Jordi Masnou. Va ser aprovat per unanimitat.

El ple ha aprovat per unanimitat un reajustament dels serveis de temporada a les platges de Pineda per l'estiu.

També ha aprovat les beques d'esports de l'Ajuntament. Ara podran accedir a beques els usuaris de Can Xaubet, persones amb discapacitat i també es destinen a cada persona i no caldrà que ho tramiti la pròpia entitat esportiva. Es va aprovar per unanimitat.


 

Torn obert de paraules

En el torn obert de paraules, ERC-JxP ha preguntar per la rehabilitació de la nau de la Brigada Municipal. L'equip de govern ha anunciat que «en breu es podrà visitar la nova nau i es podrà fer servir». També han demanat al govern un llistat de les mocions rebutjades a l'Ajuntament i també sobre el recorregut de les aprovades. També han preguntat si els estudiants podrien utilitzar la biblioteca amb horari ampliat o habilitant aules d'estudi per exemple a l'Espai Jove. ERC-JxP també ha preguntat pel pla d'asfaltat de Pineda i saber quants diners s'hi destinaran i els carrers on s'actuarà i els terminis d'execució. També ha demanat més neteja dels espais naturals de Pineda després de l'experiència que ha tingut el seu partit en una jornada de neteja. Han dit que «els ha sobtat la quantitat de brossa que han trobat» i han demanat que l'Ajuntament pugui actuar i fer més incidència en la cura de la natura.


 

El regidor portaveu de Pineda en Comú, Marcos Ortega, ha dit que han rebut queixes de restauradors de la plaça Espanya per «l'incivisme d'alguns joves que fins i tot han malmès mobiliari de les cafeteries» i ha demanat «un bon treball per evitar-ho» i trobar solucions. També ha demanat campanyes per evitar l'incivisme i instal.lar panells informatius, també en el medi natural. També han alertat que alguns fanals d'il.luminació estan molt malmesos i amb possibilitat de caure i provocar accidents i per això ha demanat «una solució a la situació».


 

La regidora portaveu d'En Marxa-JxCat, Noemí Llorens, ha fet un suggeriment per demanar que la casa de «Can Quintana i la seva creu de terme gòtica es pugui protegir, i fer-ne una rèplica». Ha dit que «té una valor incalculable i li caldria una millor protecció».


 


 

Els regidors d'ERC-JxP Francesc Gil i Hugo Ernesto Guffantti no han pogut assistir al ple per motius personals.

El ple de l'Ajuntament de Pineda s'ha reunit de forma telemàtica aquest dilluns des de les 5 de la tarda. El ple es podrà escoltar aquest dimarts a les 9 del vespre.

 

Aquí pots escoltar el ple sencer