Vés al contingut
1

Diumenge de Rams ha donat inici a la Setmana Santa

 

Fotos. Ràdio Pineda

 

Aquest diumenge, diumenge de Rams, s'ha fet la tradicional Benedicció de Palmes i Palmons. A causa de la situació de pandèmia s'ha fet a les 9 i les11 del matí a la Parròquia de Santa Maria i no al pati de Can Comas com és habitual. A les 10 s'ha fet a Les Creus i a les 12 a la parròquia de Poblenou. També es va celebrar dissabte a les 7 de la tarda.

Mossèn Josep Casellas ha dit que «per evitar aglomeracions s'han fet els actes dins l'església respectant els aforaments i les mesures anti-Covid». Diumenge de Rams recorda l'entrada de Jesús a Jerusalem, on segons els Evangelis els seus habitants el van rebre amb palmes i branques de llorer i olivera. És també una festa religiosa, tradicional i molt familiar que aplega petits i grans a la tradicional Benedicció de Palmes i palmons.


El rector pinedenc també ha dit que altres festes queden alterades per la pandèmia i no es podrà celebrar el Viacrucis de Divendres Sant i els horaris d'algunes celebracions queden modificades per les restriccions horàries i de toc de queda.

 

 

El Tortell de Rams, postre protagonista de Diumenge de Rams

El tortell de Rams és el pastís típic del Diumenge de Rams. El regalen els padrins als fillols després de l’ofici de celebració a l’església. A Catalunya encara es manté aquesta tradició, sobretot al Bisbat de Girona.

El Tortell de Rams és rodó, de mida variable, decorats amb fruita confitada i farcits de massapà, tot i que en els últims anys també es farceixen amb nata o crema. El Gremi de Pastissers de Catalunya preveu una venda similar de Tortells de Rams a la de l'any passat i els preus tampoc variaran massa.

La Tradició de regalar el tortell té arrel cristiana i tot indica que procedeix del Bisbat de Girona, i per aquest motiu, aquest tortell és molt conegut des de Portbou fins a Arenys de Mar (on acaba el Bisbat de Girona) i en canvi no es coneix en altres comarques catalanes.  La tradició diu també que el padrí de naixement regala el tortell de Rams al seu fillol o fillola i la padrina regala la mona de Pasqua el dilluns de Pasqua.

 

1

 

Pregó de Setmana Santa 2021

La Confraria de Poblenou ha fet aquest dissabte el Pregó de Setmana Santa a Santa Maria de Pineda. Per tant, ha començat la Setmana Santa en una celebració important per la Confraria de Poblenou i el pregó és una part important perquè també és el moment en que entren noves persones a l'entitat. Cal remarcar que enguany, per la pandèmia, no es podrà celebrar la Processó com es fa habitualment tot i que hi haurà actes alternatius. (ampliarem detalladament aquesta informació).


 

1
Foto: Josep Guzman