Vés al contingut
1

El ple del Senat ha aprovat una moció en defensa del litoral maresmenc.

L'antic búnquer de la platja de Pineda. Foto: Ràdio Pineda

 

El ple del Senat ha aprovat una moció en defensa del litoral maresmenc. La moció la va presentar Esquerra Republicana conjuntament amb EH Bildu i s'ha aprovat per 154 vots a favor, 98 en contra i 6 abstencions. La moció ha comptat amb el suport del grup majoritari al Senat, el PSOE.

El text final «transaccionat» de la moció recull, segons ha explicat ERC en un comunicat:

1. Manifestar la necessitat de replantejar el projecte de l’any 2014 i plantejar l’elaboració d’un nou estudi que permeti la utilització de solucions que respectin els ecosistemes marins.

2. Paralitzar les actuacions a les quals s’oposin els Plens municipals els ajuntaments afectats.

3. Convocar a totes les alcaldies afectades i crear una taula de coordinació entre ministeris, Generalitat, Consell Comarcal del Maresme i tots els consistoris.

4. Elaborar un informe de fluxos sòlids fluvials, amb l’objectiu d’assegurar que prou sediments arribin al final del curs dels rius per assegurar les platges i els deltes.

 

Escolta AQUÍ l'entrevista al socialista Manuel de la Vega

Escolta AQUÍ l'entrevista a Mònica Palacín, d'ERC

 


El suport dels socialistes a la moció

Des del Partit Socialista asseguren que prenen el compromís de «restablir la costa del Maresme, amb cura a la sostenibilitat i repensant cada zona i cada actuació», segons ha dit el senador Manuel de la Vega. Ha explicat que van proposar incloure totes les administracions implicades de la costa del Maresme per formar part de la taula que s'engegarà amb motiu de les actuacions que pensa fer el Ministeri a la costa maresmenca: Generalitat, Ministeris, Consell Comarcal i ajuntaments. Manuel de la Vega ha dit que tots estan d'acord en que cal protegir el litoral, el fons marí i que el projecte de 2014 del govern del PP és obsolet. Alhora defensa el litoral com actiu per l'economia del Maresme

Ha dit que les platges s'han de protegir i la clau és que de forma natural els sediments alimentin les platges, i evitar al màxim actuacions artificials. Ha dit que a Pineda, l'alcalde, Xavier Amor, ha insistit en aquest sentit. Ha dit que el més important és que el Ministeri hi posarà recursos i es treballarà amb el consens del territori.

 

El posicionament d'ERC presentant la moció

La regidora pinedenca i diputada electa per ERC, Mònica Palacín, ha dit que "l'objectiu d'ERC presentant la moció ha estat aturar el projecte d'actuació del Maresme de l'any 2014, que ha quedat obsolet i no té el consens del territori". Ha dit que cal un altre model de gestió del litoral maresmenc, que no suposi els danys que provoca el sistema de dragues de sorra i la construcció de més esculleres. Ha posat com exemple El Masnou, on el govern municipal s'hi ha posicionat en contra, i ha afegit que cal replantejar la resta, «amb criteris de cura de la biodiverstat i aturant els dragatges»

Mònica Palacín ha dit que s'aturen els projectes de l'espigó de 140 metres a la platja del Masnou, i ha posat com exemple com les actuacions artificials han afectat a la pesca, i així ho expliquen els pescadors d'Arenys. En un comunicat, Esquerra Republicana explica que vol "donar resposta a l'emergència climàtica, provocada, per qüestions artificials, obres artificials que hem fet els humans, i això no té cap sentit a mitjà termini".