Vés al contingut
1

El campanar de Pineda és el protagonista del #RecordaPineda amb l'Arxiu Municipal

 

Text i fotos. Arxiu Municipal de Pineda de Mar.

 

Els campanars de les esglésies, juntament amb les campanes, han estat sempre uns elements utilitzats per avisar a la població de diverses situacions. El toc de campanes, l’alçada del campanar i la funció d’aquest com a caixa de ressonància, han servit i serveixen per informar de les hores, cridar a missa els feligresos, anunciar els enterraments, etc., però també per avisar de perills com incendis, atacs d’enemics, entre d’altres.

El campanar actual de l’església parroquial de Santa Maria de Pineda, fou erigit a inicis del segle XVIII. Té un disseny de planta rectangular a la seva part baixa i octagonal irregular fins al coronament. Fa 36,40 metres d’alçada i un diàmetre aproximat de 6,50 metres.

Fins l’any 1948, el campanar no presentava el coronament que actualment podem observar (Imatge eliminada. 1), ja que va ser instal·lat aquell any i inaugurat el dia 29 d’agost, durant la Festa Major.

 

1

 

Aquestes obres de reforma, juntament amb la col·locació de la campana de nom Joana-Isidre-Josepa, es portaren a terme degut a que durant la Guerra Civil (1936-1939) el temple va ser malmès i les antigues quatre campanes van desaparèixer.

Així doncs, el 29 d’agost de 1948 (Imatge eliminada. 2), es va celebrar la benedicció de la nova campana, la més grossa, donada pel Sindicat Agrícola de Pineda (Imatge eliminada. 3). Els seus padrins van ser la Pepeta Estol i en Joaquim Maresma (Imatge eliminada. 4). Aquell mateix dia es va hissar la campana Joana fins al campanar (Imatge eliminada. 5 i 6).

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

Passats uns quants anys, el dia de Festa Major de 1981, es van col·locar dues campanes més, de mida mitjana, la Montserrat-Teresina-Rosa i la Neus-Isabel-Francesca. Els padrins de la primera campana van ser Llorenç Mas Mercader, últim campaner del poble i Rosa Pijoan Xifré. Els de la segona, i en representació del jovent del poble, foren la Neus Estol Pérez i en Joan-Ignasi Bernat Clarasó.


 

Aquest conjunt de tres campanes, més una de mides petites de nom Maria Assumpta de la que no en tenim informació, són les que es poden sentir amb gran esplendor per la Festa Major, simbolitzant així l’inici d’aquests dies tant assenyalats per Pineda.