Vés al contingut
1

El ple de l'Ajuntament de Pineda aprova per unanimitat el codi de conducta dels alts càrrecs

 

Escolta aquí el Ple Municipal de febrer de 2021

 

El ple de l'Ajuntament de Pineda va aprovar per unanimitat el codi de conducta dels alts càrrecs. La legislació estableix els principis ètics i regles de conducta conforme amb els quals han d’actuar els alts càrrecs, establint que els ens locals han d’elaborar un codi de conducta. La regidora de Presidència, Sílvia Biosca, ho va explicar en el ple, i va dir que és un codi per als regidors i regidores i alts càrrecs de l'Ajuntament. La regidora portaveu d'ERC-JxP, Mònica Palacín va expressar tot el suport i va dir que es comprometen a seguir-lo i a ser transparents i honestos. El regidor portaveu de Pineda En Comú, Marcos Ortega, també va dir que és positiu, pel fet que s'avença en bones pràctiques polítiques i en bon govern. La regidora portaveu d'En Marxa-JxCat, Noemí Llorens, va dir que els feliciten i celebren que s'hagi fet aquest pas, que era necessari i que havien demanat actuar en aquest sentit en un ple de l'any passat.


 

El ple va aprovar per unanimitat la licitació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics a Pineda. L'encàrrec de gestió es fa a la societat municipal VIA A PUNT,SL. El regidor Jordi Masnou va dir que hi haurà a punts de recàrrega a La Mina, a Can Xaubet i al Passeig Marítim, en un lloc a determinar. L'Ajuntament encomana així el seguiment i control de les obres i el seguiment i explotació del servei a la societat municipal VIA A PUNT, SL, i s'estableix com a contraprestació el cànon que resulti de l’adjudicació. Des dels grups de l'oposició es van mostrar favorables, per tractar-se d'una opció de futur, pel medi ambient, i van afirmar que és necessari encara que, pel moment hi hagi pocs vehicles elèctrics censats a Pineda.


 

El ple va aprovar per unanimitat la personació de l'Ajuntament en les actuacions del Tribunal de Comptes (AUTO C-94/10 sector públic local) i pel requeriment a grups municipals del mandat 2015/2019 de la justificació de les aportacions econòmiques que van rebre aquells quatre anys de l'Ajuntament.

Tot bé És arran dels fets inicialment denunciats el desembre de 2019 per Jaume Petit i Noemí Llorens, actual regidora municipal del grup En Marxa-Junts per Catalunya, i segons consta en l'acte del ple «els fets denunciats consisteixen en la manca de justificació de l’aplicació de les assignacions econòmiques que el grup municipal de Convergència i Unió de Pineda de Mar del mandat 2015/2019 va rebre i que es situen en l’import de 14.000,00 €». Ara es demanaran tots els justificants de les despeses fetes amb les assignacions de l'Ajuntament als set grups municipals del mandat 2015-19. Així ho va dir en el ple la primera tinent d'alcalde, Sílvia Biosca.

Tots els grups es van mostrar favorables. Des de l'oposició, ERC-JxP, Pineda En Comú i En Marxa-JuntsxCat van manifestar que la gestió que s'ha fet ara, amb la personació en el cas i la petició dels justificants per part de l'Ajuntament és correcte. Noemí Llorens va expressar la necessitat de «transparència» i va agrair que s'hagi tramitat des de l'Ajuntament aquest requeriment.


 

El ple va donar compte de l'aprovació definitiva de la qualificació jurídica per cedir el terreny conegut com 'La Granja' al Servei Català de la Salut per la construcció del nou CAP de Pineda. És l'aparcament al carrer Tribala que hi ha just davant de l'actual CAP. Aquí s'hi construirà el nou ambulatori i les obres han de començar abans de fi d'any, segons el compromís de la Generalitat.


 

El ple també va donar compte de l'informe de l'estat d'execució del pressupost i del moviment de tresoreria del 4t trimestre de l'any2020. També de la morositat i el període mitjà de pagament del 4art trimestre de l'any 2020.

 

El ple va donar compte de l'aprovació definitiva del Pla de l'arbrat viari municipal. Un cop es va presentar i pel fet que no s’han presentat al·legacions, s'aprova definitivament l’acord inicial sense que sigui necessari un nou acord del Ple al respecte.


 

Els grups d'ERC-JxP i En Marxa-JxCat van presentar conjuntament una moció al ple en suport de l'amnistia, que van exposar la regidora d'Esquerra, Mònica Palacín, i la regidora d'En Marxa, Noemí Llorens. El PSC va votar en contra i Pineda En Comú es va abstenir i finalment va ser rebutjada. Aquest, i d'altres temes el ple els ampliarem en propers serveis informatius de Ràdio Pineda.

 

Torn obert de paraules

ERC-JxP

En el torn obert de paraules, va demanar tenir en compte el 8 de Març que és el Dia Internacional de les Dones, i actualitzar el Pla d'Igualtat municipal i activar el Consell de la Dona. També van demanar més control en l'accés i l'ús dels patis de les escoles el cap de setmana ja que hi ha joves que hi entren sense permís. També van preguntar com es pot garantir la neteja per dilluns, a l'inici de l'escola

ERC-JxP també van fer algunes observacions pel que fa a les Eleccions al Parlament i van dir que en general «van funcionar bé» però van demanar tenir en compte les queixes dels votants al col.legi de l'Espai Sara Llorens per les llargues cues i pensar en altres espais per votar. També van dir que els EPI's utilitzats eren de poca qualitat i s'haurien pogut encarregar test d'antígens posteriors a les eleccions.

Van fer una dura crítica a l'equip de govern recordant que el ple de gener passat, el PSC no va voler votar una urgència per tractar una moció i per tant no es va poder debatre. ERC-JxP van demanar «poder afrontar el debat i el diàleg amb el màxim respecte a la institució municipal». En aquest tema, l'alcalde Xavier Amor va recriminar «que haurien pogut presentar aquella moció en aquest ple de febrer en temps i forma, i en canvi no ho han volgut fer».

Finalment ERC-JxP va demanar que es pugui investigar «qui ha filtrat la informació de la destitució del cap de la Policia Local a la premsa». Segons van dir, «això posa en qüestió a qualsevol persona de l'Ajuntament que era coneixedora de la informació» i cal depurar responsabilitats.


 

Pineda en Comú

El regidor portaveu de Pineda en Comú, Marcos Ortega va preguntar per la figura de la tècnica d'Igualtat municipal i va demanar més polítiques d'igualtat a Pineda. També va demanar un millor control en l'accés als mercats municipals i garantir el 30% d'ocupació sobretot a la zona de fruita i verdura.

També va demanar propostes de millora i noves campanyes per ajudar a Can Xaubet a tenir més socis/es arran del dèficit de socis que acumula arran de la Covid-19.

També demana un reglament de participació ciutadana i adaptar-lo a les noves realitats. Per últim va advertir sobre els problemes en habitatge que tenen algunes famílies a Pineda que viuen una situació complicada i per això va demanar convocar novament la Taula de l'Habitatge.


 

En Marxa-JxCat

Noemí Llorens va preguntar sobre els ajuts per pagar l'IBI que ha impulsat l'Ajuntament i va demanar sobre quanta gent s'hi ha adherit.

També va demanar informació sobre la possibilitat de fer desaparèixer el semàfor de la NII i l'equip de govern va dir que «ho estan estudiant però admeten que cada cop tenen més dubtes sobre la millor solució en aquell sector».

El ple va acabar a les 7 de la tarda i va ser telemàtic.

 

El ple es pot tornar a escoltar avui a les 9 de la nit per la 94.6FM Ràdio Pineda, i a la carta a www.radiopineda.cat així com al canal YouTube de l'Ajuntament de Pineda.