#RecordaPineda amb l'Arxiu Municipal ens apropa als primers estiuejants
Text i fotos: Arxiu Municipal de Pineda
A Pineda, l’estiueig tradicional comença a canviar en la dècada de 1950 amb l’arribada del turisme de masses, gràcies a la millora econòmica que es dóna a Europa després de la Segona Guerra Mundial. La construcció d'hotels, apartaments, xalets i càmpings és una manifestació del fenomen.
En aquest sentit cal destacar la construcció, amb capital belga, de quatre edificis d’apartaments a finals de la dècada de 1960. Aquests són el Príncep de Liege, al costat de l’Hotel Taurus, el Fabiola, al c. Tarragona 5, el Balduino, a l’inici del c. Roger de Llúria i l’Alberto I al c. Consolat de Mar, 9. Els apartaments es van vendre principalment a ciutadans belgues, alguns dels quals encara venen a passar els estius a Pineda.
A l’any 1954 ja es van realitzar activitats per atraure forasters i s’havia vist la incidència en els comerços, i es constata la necessitat de «fomentar les possibilitats turístiques de la localitat.» Així doncs, el 8 d’abril de 1956 es va constituir la Comissió Local d’Informació i Iniciatives de Pineda de Mar (CLIIP), formada per representants de sectors comercials relacionats amb la incipient indústria turística i un representant de l’Ajuntament.
Tal com es pot llegir al seu manifest inicial, la seva missió era fomentar les possibilitats turístiques del municipi amb una campanya permanent d’atracció de foresters.
Entre d’altres activitats que organitzaven es poden destacar la del Dia del turista, amb concerts i on s’escollia la Miss turista o la publicació de plànols informatius de Pineda.
El CLIIP comptava amb el suport econòmic de l’Ajuntament, però serien les quotes dels socis dels sector industrial, comercial i hoteler, les fonts principals del seu pressupost. El CLIIP és mantindria en actiu fins 1969 amb dificultats entre els socis per no cobrir les quotes.