Vés al contingut
1

La plaga de l'escarbat tomicus perd intensitat als boscos del Maresme

 

A la foto: Bosc de pins a Can Martorell

 

Un estudi del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació determina que la plaga de l'escarbat tomicus que ataca des de fa anys els boscos del Maresme està perdent intensitat. Els tècnics atribueixen el comportament de la plaga a la pluja dels darrers anys i a l'impacte de les inversions realitzades sobre el terreny per combatre la plaga. En els últims cinc anys s'hi ha destinat 862.000 euros i s'ha actuat sobre 690 hectàrees forestals.

Per aquest 2021 s'ha anunciat una inversió de 200.000 euros més que serviran per dur a terme actuacions en unes altres 160 hectàrees de bosc afectades.


 

L'origen de la plaga va ser la sequera acumulada dels anys 2015 i 2017. La manca d'aigua, afegida a l'excessiva densitat d'arbres al Maresme va debilitar els arbres i va propiciar la plaga.
Per combatre-la, el Departament ha actuat en quinze municipis tallant i triturant la fusta afectada pel tomicus. Fins ara, aquest és l’únic mitjà que s'ha demostrat efectiu per a la disminució de la plaga, ja que s'evita que les larves es facin adultes i es continuï expandint a més territori.