L'Ajuntament de Pineda anuncia que encarregarà un inventari de camins i corriols del terme municipal dins del Parc del Montnegre
Foto de portada. Camí de les Costes
L'Ajuntament de Pineda ha anunciat que «davant el creixent ús dels per la utilització del camins i sendes en l’àmbit del Parc del Montnegre i el Corredor per a la pràctica del senderisme i altres usos esportives i de lleure, encarregarà un inventari de camins i corriols dins del seu terme municipal». Tot plegat ha sorgit després de tractar una moció presentada pel grup municipal d’ERC-JxP al darrer ple municipal. L'Ajuntament de Pineda fa públic ara que per aconseguir fer el catàleg de camins i corriols «sol·licitarà un recurs tècnic a la Diputació de Barcelona per cofinançar les despeses que es derivin de la confecció de l’inventari».
El ple de Pineda tomba una moció presentada per ERC-JxP per la protecció dels camins antics del Montnegre
La moció la va presentar la regidora Marta Garcia. Demana elaborar l’inventari de camins del terme municipal de Pineda de Mar, incloent-hi els de titularitat pública que no són de trànsit rodat. També demana «requerir a la Diputació de Barcelona perquè doni compliment als objectius del Pla Especial del Parc Montnegre-Corredor, per deixar-los tal i com eren». La moció demana incorporar els camins antics com a patrimoni cultural i fer «inventari de camins». Alhora, demana «establir mesures i protocols d’actuació per impedir que actuacions similars a les que ha fet la Diputació de Barcelona, de fer pistes forestals on abans hi havia camins històrics» i «evitar la circulació de trànsit rodat fora dels camins autoritzats» entre altre mesures.
La moció deriva de les queixes de grups i persones que denuncien l'erosió i el mal ús que es fa d'alguns dels camins. La moció també diu que la pròpia Diputació de Barcelona, que és l'organisme que s'encarrega del parc, no compleix amb la normativa vigent. Segons el text, en alguns casos els camins s'han convertit en pistes forestals i en altres casos són lloc de pas de motos i quads de forma contínua, i això provoca una gran erosió del sol.
La moció fa referència a diversos punts en concret com ara al Camí de les Costes, que és el camí històric que baixa d'Hortsavinyà fins a Cal Capità, a la Riera de Pineda. Però també parla del Collet del Vent, o del Camí del Puig entre d'altres.
La moció no va tirar endavant. El regidor de Medi Ambient, Santiago Macip (PSC) va explicar en el ple que no la podien aprovar per diverses contradiccions, tot i que de fons estan d'acord amb la necessitat d'arranjar i protegir els camins, entre d'altres accions. Santiago Macip ha dit que «ha parlat amb els responsables del parc i han desmentit que no s'hagin fet les feines de la forma adequada». Ha afegit que «hi ha opinions opinables» i també ha dit que «alguns punts de la moció no són encertats» i «no es pot requerir a la Diputació que retorni a l'estat previ els camins o corriols, perquè tenen la obligació de mantenir-los perquè se'n pugui fer ús.
També ha dit que «la Diputació no pot sancionar als que fan un mal ús motoritzat a parc i només té competències per protegir l'espai» i per això ha dit que «la moció no apunta en el bon sentit».
El regidor portaveu de Pineda En Comú, Marcos Ortega, va donar suport a la moció i va demanar que es puguin revisar els punts. Va posar en valor la protecció del Parc del Montnegre i Corredor. Va demanar millorar el manteniment dels camis i ha dit que «arran de la pandèmia molta gent fa ús del parc i és important poder-lo cuidar». Va afegir que «la moció els sembla bé perquè és l'essència de treballar pel medi ambient i la natura malgrat que alguna informació del regidor Macip hauria estat important compartir-la per arribar a acords». Va dir que «el realment important és avançar i treballar-ho conjuntament».
Noemí Llorens, d'En Marxa-Junts per Catalunya, van votar a favor i va destacar que estaria bé tenir l'inventari de camins del Montnegre i tenir-lo al dia. També va dir que «la moció s'hauria pogut matissar abans per polir alguns detalls però es competència de l'Ajuntament tenir al dia els camins i corriols dins del terme municipal» i per això van donar suport a la moció.
La regidora d'ERC-JxP Marta Garcia va tancar el debat i va dir que «estan al corrent dels informes i tenen proves, i només cal passar per alguns d'aquests camins per veure l'estat en que han quedat». També ha dit que «animen a actualitzar l'inventari de camins» i no parlen de «fer denúncies, sinó de regularitzacions per evitar que alguns camins quedin malmesos pel transit rodat».
L’ampliació del Montnegre i el Corredor, pendent de la Generalitat
L’Ajuntament de Pineda va aprovar al ple de novembre de 2017 l’ampliació de l’EIN (Espai d’Interès Natural) del Parc del Montnegre i el Corredor, amb el suport de tots els grups municipals del consistori. Amb la nova limitació perimetral el Parc ampliarà el seu àmbit pel límit sud, per incloure el sot de Can Valls, seguint el camí des del coll dels Altars fins a Can Gibert, i el Turó del Montpalau. El traçat del nou límit seguirà el camí de Can Gibert al Coll de Sant Andreu.
La proposta d’ampliació té per objectiu «preservar la diversitat, representativitat, singularitat, fragilitat, així com la millora estructural del perímetre de delimitació amb la utilització d'elements de delimitació que faciliten la interpretació territorial». La competència de la modificació de l’àmbit de protecció i de l’àrea perimetral del Parc pertany a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que encara no ha donat resposta. Per aquest motiu, el govern municipal (PSC) reclamarà a la Generalitat de Catalunya la resposta favorable a la major brevetat.
13 municipis formen part del Parc del Montnegre i El Corredor
Actualment el Consell Coordinador del Parc del Montnegre i el Corredor està format per 13 municipis Arenys de Munt, Dosrius, Fogars de la Selva, Llinars del Vallès, Mataró, Pineda de Mar, Palafolls, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Celoni, Sant Iscle de Vallalta, Tordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra. Coincidint amb la tramitació de la proposta d’ampliació de l’Espai d’Interès Natural també s’ha sol·licitat la incorporació de sis nous municipis Argentona, Calella, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt i Santa Susanna.
Un cop ampliats els membres del Consell Coordinador del Parc l’objectiu és proposar a la Generalitat de Catalunya una millora normativa en vistes d’aconseguir una major protecció dels camins antics del Parc, així com una major intensitat en la vigilància del trànsit rodat i motoritzat per preservar els camins i senders de la degradació pel seu ús.
El Parc del Montnegre i el Corredor és un Espai d'Interès Natural que forma part de la Xarxa d'Espais Naturals protegits, promoguts i gestionats per la Diputació de Barcelona. El Parc està emparat legalment per un Pla Especial de protecció del medi físic i el paisatge, aprovat el 20 de juliol de 1989.