Vés al contingut
1

#RecordaPineda amb l'Arxiu Municipal et descobreix la història de la Barberia Duran

 

 

Fotos i text: Arxiu Municipal de Pineda

 

La Barberia Duran de la pl. Catalunya és possiblement l’establiment en actiu més antic de Pineda. Els seus orígens es remunten al 1860.

El primer ascendent que tenim constància que es dedicava a l'activitat de barberia és Joan Gastó Vironés, que el 1860, quan tenia 23 anys d'edat, ja constava com a barber a casa seva, al carrer Major, número 79 (Imatge eliminada. 1).

 

1
 

Joan Gastó Vironés no va exercir l'ofici del seu pare, que era pagès, ni del seu avi, que era mariner, ni dels seus oncles, ni del seu sogre, ja que consta com a solter. Això fa pensar que fos el primer a començar la nissaga de barbers.


 

Tenim constància documental que al 1867, la barberia de Joan Gastó es trasllada del carrer Major a la plaça de Catalunya, n. 4-6. Al 1901, quan Joan Gastó Vironés tenia uns 64 anys, la barberia passa a ser propietat de Jaume Coll Gastó, el seu nebot, ja que no tenia descendència per a continuar l’ofici.


 

Al cap d’un any, el 1902 la barberia novament es trasllada al carrer Major, n. 2, on romandria fins al 1922, quan es trasllada a la plaça de Catalunya, n. 9. Al mateix any el propietari passa a ser Narcís Coll Monells, fill del matrimoni de Jaume Coll Gastó i Josepa Monells Ribé.

La barberia serà propietat de Narcís Coll Monells fins al 1949 que passarà a ser del seu gendre Llorenç Duran Valls (Imatge eliminada. 2 i 3).

 

1

 

1
 

 

En aquest darrer període de temps, aquesta barberia, la de Can Ciset, va compartir la plaça amb una altra barberia, la de la família Maresma, de Can Tresó, situada una al costat de l’altra (Imatge eliminada. 4).

 

1

 

Llorenç Duran en serà propietari fins el 1973, any que es va traspassar al seu nebot, Joan Ma. Duran Barceló. Fins l'any 1989, la perruqueria estava situada a la plaça de Catalunya, número 9. A partir de llavors, l'establiment es trasllada novament al carrer Major, número 2.


 

Actualment la perruqueria segueix funcionant i el fills d'en Joan Ma. Duran Barceló, Jordi Duran Faixedas i Marta Duran Faixedas, continuen l'ofici de perruquers d'homes i de dones, respectivament.