Vés al contingut
1

Entitats de suport al poble sahrauí, preocupades per la situació de guerra a la frontera dels territoris ocupats

 

Escolta aquí a Natatxa Frutos, portaveu de Malgrat amb el Sàhara.

 

Foto de portada: Col.lectiu de Joves pel Sàhara. Joves que han passat l'estiu al Maresme al front en conflicte.

Fotos: Malgrat amb el Sàhara


 

Joves saharauís que havien passat l'estiu al Maresme han viatjat a la zona de conflicte de Guerguerat i les famílies que les havien acollit al Maresme i a la resta de Catalunya estan molt preocupades per les notícies que arriben de la zona de conflicte. Segons diverses fonts, cada dia hi ha atacs entre les tropes sahrauís i les del Marroc. El Front Polisario exigeix "una data per al referèndum al Sàhara Occidental com a condició per aturar la guerra.

La portaveu de Malgrat amb el Sàhara, Natatxa Frutos, que coordina el programa Vacances en Pau, ha explicat a Ràdio Pineda, l'origen del conflicte i el trencament de l'alto al foc vigent des de feia 29 anys.

La portaveu de les entitats solidàries amb el Sàhara Occidental, també ha dit que «reben poca informació de la zona de conflicte però es comuniquen amb les seves famílies». Ha afegit que «la majoria de joves volen anar a la guerra perquè no volen viure més als campaments de refugiats després de 45 anys d'espera d'una solució al conflicte». Ha dit que «els trenca el cor però alhora els entenen».

També ha dit que «hi ha joves que viuen a Catalunya que volen anar als campaments per ajudar a la seva gent» i hi ha molta preocupació, però «estan convençuts que és el que han de fer».

Des del Font Polisario diuen que fa gairebé 30 anys que intenten "contenir" la població sahrauí, però que "l'immobilisme" de l'ONU respecte a la seva situació els ha portat a desconfiar que els hi donin una solució. Els joves han crescut en un context de "desesperació" i de "desil·lusió": "ja no creuen en els organismes internacionals i pensen que l'única solució és la guerra". A més denuncien que «els roben els recursos naturals". El Front Polisario avisa que serà "difícil" paralitzar aquesta guerra i alerta que tindrà "conseqüències per a tota la regió".

 

1
 

Per la seva banda, el rei del Marroc, Mohammed VI es va comprometre davant l'ONU a mantenir l'alto al foc en el conflicte del Sàhara, malgrat admetre que reaccionarà "amb gran severitat" i "legítima defensa" en cas d'amenaces contra la seguretat del país i l'estabilitat dels ciutadans.

Mentrestant des de Catalunya es demana aturar el conflicte i concretar un referèndum que es va acordar amb la ONU. El govern espanyol és conscient dels forts vincles amb el territori que va ser província espanyola fins el 1975 i que va abandonar a la seva sort amb la mort de Franco i l'arribada del rei Joan Carles I. De moment, la Unió Europea també s'ha mantingut al marge dels esdeveniments. Fonts diplomàtiques europees comentaven aquesta setmana que no veien la situació "suficientment greu".

Des del govern sahrauí asseguren que una solució per la regió tindria un "benefici" enorme per als espanyols. "A Espanya l'interessa un nord d'Àfrica estable i això no és possible si no se soluciona el conflicte", avisa el Polisario.

 

1
Campaments de refugiats sahrauís a l'oest d'Algèria. Foto: Pineda pel Sàhara.