Vés al contingut
1

La Corporació de Salut participa en un estudi sobre estatines per reduir la mortalitat per Covid-19

Foto: CSMS

 

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ha participat en un estudi que demostra que l’ús de les estatines pot reduir la mortalitat en pacients ingressats per la Covid-19 entre un 22% i un 25%. Les estatines són fàrmac per reduir el colesterol i prevenir malalties cardiovasculars. Els professionals de la Corporació que han aportat el seu coneixement en aquesta investigació són la Dra. Ana Inés Méndez, la Dra. Hada Iglesias, el Dr. Oriol Alonso i el Dr. Alberto Zamora.

 

El Dr. Alberto Zamora ha explicat a Ràdio Pineda que l'estudi pot contribuir en la investigació contra la COVID-19, ja que demostra que es redueix la mortalitat de pacients amb l'ús de les estatines. Ha explicat que la investigació ha recollit informació de 2.159 pacients infectats per SARS-CoV-2 de 19 hospitals de Catalunya durant la primera onada de la pandèmia , des de març fins al maig i els investigadors van valorar unes cent variables clíniques per pacient com ara edat, sexe, malalties prèvies, nivells de colesterol, evolució de la malaltia, tractaments utilitzats per a la COVID-19, etc.


 

Es van comparar les dades de mortalitat d’aquells pacients que seguien un tractament amb estatines amb els dels que no les prenien, i també es va valorar quin efecte tenia retirar les estatines o no fer-ho en el moment de l’ingrés. Les dades van indicar que amb el tractament amb estatines s’evitava una de cada cinc morts. I si el tractament amb aquest medicament es mantenia durant el període d’hospitalització, el percentatge de mortalitat es reduïa fins al 25%, evitant així una de cada quatre morts.


 

L’estudi l’han portat a terme els investigadors del CIBERDEM a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i de l’Institut d’Investigació Sanitaria Pere Virgili (IISPV), dirigits per Lluís Masana, cap des de la Unitat d’Investigació de Lípids i Arteriosclerosi del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV.


 

Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy.