Vés al contingut
1

#RecordaPineda amb l'Arxiu Municipal et descobreix els quatre noms que ha tingut el carrer Dr.Bertomeu

Al seu inici, a partir de l’acord del Ple de 31 de desembre de 1921, es va decidir denominar-lo carrer de Buch, en record a Joan Buch, propietari dels terrenys on es situava el carrer. Deu anys més tard, coincidint amb la instauració de la II República, i per acord del dia 25 d’abril de 1931, es va decidir posar-li el nom de carrer de la República.

Seguint amb el sistema de canviar el nom dels carrers i places segons el règim polític del moment, a finals de l’any 1939 i tot just instaurada la dictadura franquista, es van tornar a canviar els noms de diversos carrers del poble, entre ells el carrer de la República que va passar a denominar-se carrer José Antonio Primo de Rivera.

 

El canvi de nom de carrers i places segons el règim polític existent, formava part de la política d’enaltiment del nou règim, juntament amb els seus personatges venerats, gestes memorables, etc.

Un cop retornada la democràcia, i a partir de 1979, a Pineda s'estava en procés de canviar alguns noms de carrers i places del municipi. Inicialment, la proposta municipal pel nou nom del carrer de José Antonio Primo de Rivera van ser carrer de la Pau, de la Constitució, de la Democràcia o carrer del Comerç.


Arran de la mort del Dr. Bertomeu, ocorreguda l’1 de febrer de 1980, entitats i associacions del municipi i ciutadans, a títol particular, van proposar a l'Ajuntament nominar un carrer principal del nostre municipi amb el seu nom, en homenatge a la tasca de metge de capçalera de molts pinedencs i en reconeixement a tota una vida dedicada a l'atenció al malalt.

 

Finalment, en Ple ordinari celebrat el dia 4 de febrer de 1980, es va acordar denominar el carrer com de Dr. Josep Ma Bertomeu.

 

Text i fotos de l'Arxiu Municipal de Pineda.

 

1

 

1