Vés al contingut
1

Taula rodona sobre el futur de les platges: «La platja té una dinàmica natural, no és un decorat»

La Setmana de la Natura ha començat amb una taula rodona sobre el futur de les platges. Hi han participat professionals com Gabriel Borràs, responsable d’Adaptació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Sara Pont, cap del Servei de Planificació de l’Entorn Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat i Rafael Sardà, socio-ecòleg, Investigador científic del Centre d’Estudis Avançats de Blanes CEAC-CSIC.

L'alcalde de Pineda Xavier Amor ha dit durant l'acte que «Pineda vol liderar el debat sobre l'evolució de la línia de la costa».


Sara Pont ha dit que cal tenir en compte les dificultats per gestionar l'espai de la costa, on hi viu la majoria de la població i el 80% de la construcció. Ha dit que el medi natural és molt gran i no tot pot ser tractat igual. Segons va dir «cal un canvi de model i no es pot tenir tot, i cal tenir en compte els efectes del canvi climàtic que ja són visibles». Va demanar organitzar la societat civil i va alertar sobre l'emergència climàtica. A més va afegir que «cal sensibilitzar i responsabilitzar la població».


Gabriel Borràs va dir que «cal fomentar un canvi en la societat per fer entendre que cal deconstruïr». Va defensar treure la via del tren de la façana marítima i va dir que «s'han llençat molts diners al mar, literalment i per tant, cal prioritzar les infraestructures i repensar els passeigs».


Rafel Sardà també es va preguntar sobre «quin territori volem pel futur» i va demanar engegar la taula de la Tordera, amb visió territorial». Va dir que «som reactius i cal canviar per ser pro-actius». Va dir que a la Tordera hi ha hagut bona resposta dels ajuntaments i cal la protecció del caudal ecològic.

Va defensar el benestar de les persones i generar felicitat, que ho promou la defensa del medi. Va advertir un cop que més «la platja té una dinàmica natural i no és decorat».

 

1


 

La població de Catalunya viu majoritàriament a la costa

Durant la xerrada es va posar de manifest que el 95% de la població viu als 30 primers quilòmetres de la façana marítima i falten més lideratges sobre com definir el futur que sigui ètic. També van demanar més diàleg entre administracions i van lamentar que hi ha decisions «que arriben des de Madrid que no són aplicables a l'Alt Maresme». Van demanar una visió integrada el territori amb decisions valentes. També van demanar una «gestió integrada i definir el bon estat ambiental de la zona marítima».

Durant la jornada es va posar de manifest la preocupació pel sistema de sanejament de l'Alt Maresme que passa per la costa i van dir que «calen solucions dràstiques i un canvi en el model».


 

L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha dit que cal tenir en compte que «el 40% de l'ocupació al Maresme té a veure amb el sector turístic» i va defensar taules de diàleg com la celebrada a Pineda. Va demanar «buscar equilibri i escoltar, fent canvis estructurals i no salvar cada temporada, amb més recursos i coordinació».

Xavier Amor va anunciar la proposta de fer un congrés a Pineda per parlar de la protecció del medi amb presència de totes les administracions com ara l'Estat, la Generalitat i fins i tot membres del govern francès per conèixer com es fan les coses allà. Es faria al febrer i març de 2021.

També va fer referència a «recuperar la idea de treure la línia de tren de la costa, per fases, i fer-la passar per sota la NII».

 

La taula va ser conduïda per la periodista de Medi Ambient de TV3, Cori Calero i es va fer a l’Auditori de Pineda.

 

Recupera aquí les jornades:

Part 1

Part 2

 

1