Vés al contingut
1

El ple de Pineda rebutja la moció d'ERC-JxP i d'EM-JxCat sobre la suficiència financera dels ens locals

Avui a les 9 del matí s'ha celebrat una sessió extraordinària del Ple Municipal de Pineda. Es farà de de forma telemàtica degut a l'actual situació sanitària. El ple ha estat extraordinari a petició del grup d'ERC-JxP i també d'En Marxa-Junts per Catalunya que l'han presentat de forma conjunta, per debatre una moció sobre la suficiència financera dels ens locals.

 

La petició de la moció és arran de la «la motivació de la solicitut és la urgència de prendre un posicionament com a municipi previ a la votació al Congreso de los Diputados del decret que pot determinar la fórmula que afecti  a l'utilització del romanent municipal».

 

Els dos grups municipals han demanat tenir els recursos i instruments per afrontar la situació actual i futura. També han dit que les condicions que proposen des del govern central «no faciliti l'ús de la tresoreria per a ús dels ajuntament i es proposa destinar els diners al govern central com a préstec i que es podrà retornar en quinze anys». A canvi el govern espanyol vol obrir un crèdit de 5.000M€ «al qual hi tindrà accés els municipis que traspassin els seus romanents» i això facilitarà també «flexibilitzar la despesa per l'any 2020 i generant un greuge respecta als ajuntaments que no tenen romanent» segons han dit els dos grups que han presentat la moció.

La moció també demana «més marge als ajuntaments per afrontar la crisi i també demana a l'Estat a recollir les reivindicacions financeres municipals, emplaça al Govern espanyol a flexibilitzar la regla de despesa i a modificar la llei 2/2012 d’estabilitat pressupostària, per així donar més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi. També demana que l’Estat permeti que les administracions locals puguin disposar del superàvit de l’any 2019 i dels romanents acumulats per a destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica de les respectives comunitats locals.

Han afegit que «per tal que Pineda es pugui afrontar amb garanties nous rebrots de la pròpia crisi sanitària però, a la vegada, també puguem aplicar les imprescindibles mesures efectives per la inclusió social i la reactivació econòmica, així com pel sobreesforç i la greu tensió que viuen les hisendes locals degut a la pandèmia, calen nous instruments legislatius i econòmics que ara no tenim. Eines per a fer front a la conjuntura inicial, però també estructural que enforteixin les administracions locals de cara al futur» segons diu textualment la moció.

Demana també al Govern de la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals. Aquest fons hauria d’estar dotat amb un mínim de 150 milions d’euros l’any 2020 i la mateixa quantitat per a l’any 2021, amb l’objectiu de donar resposta, des de l’administració més propera al ciutadà, a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia.

També volen apel.lar al Govern de la Generalitat per a què es quantifiquin, conjuntament amb les entitats municipalistes, les despeses a què han hagut de fer front les administracions locals, per serveis impropis derivats de la pandèmia i per les noves regulacions i plans de desconfinament que s’han regulat durant aquests mesos.


 

El Partit Socialista ha dit que «la moció té molts de punts i en alguns hi estan d'acord» però ha han votat en contra de la moció presentada avui.

Xavier Amor ha fet públic que avui han enviat una carta al President Quin Torra i al vicepresident Pere Aragonès ja que prèviament han demanat a l'Ajuntament de Pineda que no cedeixi el romanent.

Xavier Amor ha dit que «els ajuntaments es poden afegir al Reial Decret de forma voluntària i cada cas és diferent». Ha dit que «estudiaran fins a on arribaran per acollir-se o no al Reial Decret ja que es dóna la llibertat a aportar la part de romanent no compromès, per exemple, per fer obra pública i perquè la tresoreria no quedi tensionada». També ha afegit que «s'està davant d'una moció amb punts d'acord, però el fet que l'acord amb l'Estat és voluntari, no és un mal acord tenint en compte d'on venim, ja que abans l'Estat no el permetia utilitzar».


 

Marcos Ortega de Pineda en Comú ha dit que «és una moció genèrica i hauria estat important arribar a uns acords en la presentació del text». També ha dit que «caldria fer una declaració institucional el proper ple treballant el text prèviament ja que, el que interessa, és fer el millor per Pineda». Marcos Ortega ha dit que «els ajuntaments són l'administració més propera i per això necessiten recursos». Pineda en Comú ha votat a favor de la moció.


 

Les votacions han generat un debat posterior sobre els detalls de la moció i el sentit de les votacions.

La moció per tant, no ha tirat endavant amb els vots a favor de qui l'ha presentat, ERC-JxP i En Marxa-JsCat i Pineda en Comú, i els vots contraris del PSC.


 

Aquí pots veure el ple extraordinari