Vés al contingut
1

La PAH Maresme Nord ha entregat a l'Ajuntament de Pineda un Pla estratègic per la reconstrucció

Foto: Arxiu Ràdio Pineda

 

 

El Pla estratègic presentat per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca Maresme Nord planteja la reconstrucció de la problemàtica de l'habitatge. La PAH ha entregat el document a la regidora d'aquesta competència, Marta Martín, a la reunió de la Taula d’Habitatge de Pineda de Mar celebrada aquesta setmana, segons han fet públic a través d'un comunicat. 

 

Els membres de la PAH demanen que s'adquireixi un compromís des de l'Ajuntament, per tal que el Pla estratègic presentat «s'apliqui durant els tres anys de legislatura vigent que queden». El document tracta diversos aspectes que afecten a l'habitatge dirigits a fomentar l'habitatge social i assequible i a fugir de l'especulació de l'habitatge i la construcció. La PAH Maresme Nord ha posat sobre la taula set propostes per solucionar les diverses problemàtiques amb l'habitatge social. Primer, la PAH proposa recuperar els habitatges buits o bé okupats, propietat d'entitats bancàries o propietaris personals que no troben inquilins, per destinar-los a lloguers socials i assequibles. Això sí, demanant que la renda s'adapti als ingressos reals de les famílies.

 

La segona proposta del Pla estratègic demana un augment del pressupost destinat a habitatge social des del govern de l'Estat, que repercuteixi en el finançament disponible a l'Ajuntament. Les accions que planteja la PAH Maresme Nord són diverses, com mantenir els lloguers dins un llindar de referència responsable no inflacionista. També es planteja facilitar l'accés a les ajudes pel lloguer a persones en situació de vulnerabilitat.

 

Seguidament, el Pla estratègic per l'habitatge social estableix unes mesures a tenir en compte pel que fa a la fiscalitat. Per una part, es demana que el que es recapti es destini prioritàriament a polítiques socials, de l'habitatge i de foment laboral. També es contempla penalitzar mínimament els habitatges buits que no s'acullin als incentius proposats anteriorment, entre altres mesures.

 

 

La PAH mostra també preocupació per l'especulació, i proposa blindar i protegir els habitatges públics de possibles empreses especuladores i prioritzar així l'interès socialEn tema de desnonaments, la PAH Maresme Nord demana un municipi lliure de desnonaments per així garantir els DDHH, Drets Econòmics Socials Culturals i drets a la infantesa. I per últim, la PAH proposa ajudar a garantir els subministres bàsics, com són aigua, llum, gas i ajudar en deutes acumulats a persones en situacions de vulnerabilitat. Proposa que es faci mitjançant convenis amb empreses subministradores, per tal que l'Ajuntament no hagi d'abonar el total de la despesa.