Vés al contingut
1

#RecordaPineda amb l'Arxiu Municipal t'explica la història de la creu de terme de la Santa Creu

L’any 1465, Jaume Alemany, prevere de Pineda, va deixar escrit al seu testament que volia que es construís una creu de pedra en honor a la Santa Creu i es col·loqués a l’entrada del cementiri de l’església parroquial de Santa Maria de Pineda.


 

Aquesta creu de pedra és la que es va acabar erigint a la confluència dels actuals carrers Església i Montpalau, entre els anys 1465 i 1488. El conjunt estava compost per una primera base de pedra que formava tres esglaons, i just al seu centre, la base de la creu seguida de la columna de pedra, dit fust, i a la part alta, la creu esculpida ricament ornamentada.

 

1


 

Durant aproximadament cinc segles, la creu va restar intacta al seu emplaçament original. Arribada la Guerra Civil Espanyola (1936-39), a causa de la crema i destrucció de tot allò relacionat amb la religió, perpetrades per grups anarquistes, la creu va ser enderrocada. D’aquest fet es va salvar la base esglaonada i l’inici de la columna de la creu.


1



 

Anys més tard, durant la festa major de l’any 1949, es van recol·locar les restes recuperades de la creu juntament amb un treball de forja, projecte de l’arquitecte Isidre Puig Boada, a l’emplaçament actual del carrer Mossèn Antoni Doltra, davant de l’església i al mig d’un petit espai enjardinat.

1

 

1

La restauració i nou emplaçament de la creu va formar part d’un projecte més gran, consistent en la restauració de l’interior i façana de l’església parroquial, la instal·lació d’una nova campana.

Fotos de l'Arxiu Municipal de Pineda