Vés al contingut
1

#RecordaPineda amb l'Arxiu Municipal i la relació entre els pescadors de començaments del segle XX i els dofins

Text d'Oleguer Massaguer, Arxiu Municipal de Pineda de Mar

 

Dilluns 1 de desembre de 1913, la Comissió de Foment de la Diputació de Barcelona va convocar als alcaldes a una reunió p...er tractar la possibilitat d’extingir els dofins, a causa de les destrosses que ocasionaven a les xarxes, i així afavorir la indústria de la pesca, que ja es trobava en una situació molt crítica.

 

1

 

 

La mateixa comissió de Foment de la província de Barcelona va acordar al 20 de gener de 1914, fer complir les disposicions en relació a l’extermini dels dofins, i recompensar amb 2 pessetes i 50 cèntims els pescadors per cada dofí capturat, dels primers dos-cents que es lliuressin.

 

1

 

Una de les pesqueres a la que es dedicaven els nostres pescadors era la de sardinals. Aquest mètode consistia en col·locar una paret de xarxa al fons dels mar i perpendicular a la costa, esperant que les moles de sardina o seitó hi quedessin atrapades durant la sortida i la posta del sol, conegut com anar a l’alba o de prima respectivament.

 

1

 

En aquells anys les xarxes no eren fetes de niló sinó d’un material més digerible com el fil de cotó. És per aquest fet que un cop les sardines estaven atrapades a la xarxa constituïen un magnífic àpat pels dofins ocasionant grans destrosses a les xarxes dels pescadors.

 

1

 

Segons expliquen els vells pescadors pinedencs, quan esperaven, des de la barca, treure les xarxes del mar i veien un dofí que saltava i feia un crit, era senyal que en poca estona apareixeria la mola de dofins i perdrien les captures i les xarxes.

Aquesta relació entre pescadors i dofins va perdurar molts anys. El canvi del cotó pel niló en l’elaboració de les xarxes va fer que mica en mica s’anés dissipant, tot i que a la memòria popular encara es recorden anècdotes i penúries.