Vés al contingut
1

El naixement del Carrer Progrés de Pineda

El dia 1 d'octubre de 1870, el propietari de la finca on es construiria Cal Coronel, va fer donació a l’Ajuntament d’una franja de terreny per a poder obrir el futur carrer del Progrés.

La denominació del nou vial es va aprovar al ple municipal del dia 28 d’abril de 1878. En aquest ple es va acordar posar el nom de carrer del Progrés, degut a la instal·lació d’una fàbrica tèxtil en el nou carrer i per la prosperitat laboral i social que aportaria aquesta nova indústria al municipi (Foto 1).

1

La fàbrica en qüestió era la que estava situada a l’espai que ocupa actualment la Biblioteca Manuel Serra i Moret (Fotos 2 i 3). El promotors inicials van ser la família Mayolas de Premià de Mar, i entre d’altres societats que es van fer càrrec de l’activitat cal destacar la de Martorell, Jané i Boixeda i la Muñoz Fabril, S.A. que en va ser la darrera fins al tancament definitiu l’any 1962.

 

1

 

3

L’any 1930, es va instal·lar també, al número 32 del mateix carrer, la fàbrica Reig Tutó, que més endavant rebria el nom de INTUSA (Foto 4 i 5), societat que se’n va fer càrrec fins l’any del seu tancament el 1983.

 

1

 

1

 

A part d’aquests dos edificis industrials, al carrer del Progrés també s’hi van anar construint cases, la majoria de planta baixa, que com la resta de carrers del seu entorn, c. Roger de Llúria, c. Anselm Clavé, c. Cristòfor Colom, etc., eren habitatges en bona part ocupats per famílies treballadores de les dues fàbriques i també pescadors, degut a la proximitat amb el nostre barri de pescadors, el Raval de Mar.

Amb el pas dels anys, el c. del Progrés conjuntament amb la resta de carrers propers es van anar consolidant. La presència de més edificis i habitants, juntament amb el fet d’estar envoltats per camps de cultiu, va atorgar caràcter de barri independent de la resta de la població (Foto 6).

 

1