Vés al contingut
1

La Diputació de Barcelona mobilitzarà 1.000 milions d'euros per als municipis fins al 2023

La presidenta Núria Marín anuncia un pla de xoc de 100 MEUR a partir de l'1 de juny per fer front a despeses extraordinàries d'ajuntaments. Els 900 MEUR restants seran fins al 2023 per a inversions, serveis dels ajuntaments i programes específics de resposta a noves emergències.


Pla de xoc de 100 milions
En la primera fase d'aquest pla de reactivació la Diputació preveu destinar 100 milions en un pla de xoc per fer front a despeses extraordinàries que els ajuntaments hagin tingut en el marc de la crisi del coronavirus.

Concretament, seran 15 milions d'euros per despeses en benestar social, com en el servei d'atenció domiciliària o en beques menjador per a infants. Es destinaran 30 milions per reforçar l'economia local i fomentar l'ocupació; 30 milions més per a la reactivació sociocultural, dins la que entren el món cultural, l'educatiu i l'esportiu; i finalment 10 milions per a intentar garantir que tots els municipis de la província tenen fibra òptica.


900 milions per a la xarxa de governs locals
Aquesta segona fase del pla de reactivació es preveu que s'activi probablement a partir de l'1 de gener del 2021 i s'estendrà fins al final del mandat a l'estiu del 2023. Marín ha assenyalat que són uns recursos propis que tenen "garantits" encara que no ha volgut detallar concretament d'on sortiran. També ha obert la porta a què es pugui incrementar la xifra.

D'aquest total, es preveu destinar 300 MEUR a inversions i per "fomentar la diversificació econòmica" del territori, i s'acordarà on es destinen amb cada ajuntament. A més, hi haurà 410 milions per al catàleg de serveis dels consistoris i consells comarcals, xifra que assenyalen que s'incrementa en un 60% respecte al pressupost inicial, que era de 256 milions.

Hi haurà una reserva de 140 milions per a programes específics de resposta a noves emergències o bé a nous àmbits estratègics que calgui reforçar i 50 milions per donar suport a programes europeus com els FEDER.