Vés al contingut
1

El Mamelló participa en la filmació d'un documental que recrea la 'pesca a l'encesa'

L'Associació d'Amics a Vela Llatina El Mamelló ha participat en la creació d'un documental del Museu Marítim de Barcelona amb el nom 'La Lola'. Fa referència a l'únic exemplar de barca auxiliar –o llaüt del foc– utilitzada en la 'pesca a l’encesa' que es conserva a Catalunya. El museu manté la Lola en estat operatiu, i la preserva com a bé del patrimoni marítim flotant per divulgar part de la cultura tradicional marinera catalana.


 

El reportatge s'ha filmat a la costa de Sant Pol, a finals de 2019, i els mariners del Mamelló, entre altres, han recreat l'encesa a l'antiga tal i com es feia abans. A més, El Mamelló ha aportat l'ormeig i els coneixements que s'han fet servir per dur a terme la filmació i també han calgut fins a tres embarcacions per dur a terme el treball.

 

La idea i guió ha estat de Vicente Garcia-Delgado, i hi ha participat El Mamelló, A Tot Drap de Sant Pol, El Moll d'Arenys de Mar, i Bricbarca de Vilassar de Mar, entre altres.

 

Aquest llagut de fusta amb aparell llatí i rems fou construït a Roses l’any 1906 pel mestre d’aixa Pere Guitart Pujol. Conserva les formes, elements, materials i característiques pròpies d’aquest tipus d’embarcació de pesca tradicional catalana. A finals del 2009 els seus anteriors propietaris, Vicente García-Delgado Sancho, Dominique Duniau i Ana Ribosa Fornovi, la varen donar al Museu Marítim de Barcelona.

El gener del 2010 la Lola es va incorporar al Catàleg del Patrimoni Cultural Català.


 

Aquí podeu veure el document