Vés al contingut
1

Mor Josep Rius, en Lairom, un home que de la mar, en feu vida

Ha mort en Josep Rius, conegut com en 'Lairom de Pineda' als 97 anys d'edat. Els mariners de Pineda el coneixien també com en Pepito. Era un dels darrers mariners de Pineda de quan la vida es feia íntegrament a la platja de Pineda, amb grans embarcacions d'arrossegament entre altres i així es guanyaven la vida. Era a més, un gran coneixedor de la mar i dels seus secrets i senyes, i molt precís en els seus coneixements i records. Un gran perfeccionista en l'elaboració de nanses i en l'art d'utilitzar-les. Molts veïns del centre de Pineda el recorden perquè durant molts anys, la seva família va vendre peix com s'havia fet antigament, a les tardes pels carrers de Pineda, i al crit de 'Dones, peix!' i amb parades de peix a la plaça.

En Pepito de Can Lairom va ser també Patró Major de la Confraria de Pescadors de Pineda, que ha fet saber el seu condol per aquesta mort en nom dels mariners pinedencs. L'Associació de Vela Llatina El Mamelló també ha fet una nota de condol i tingut un record per «les seves ensenyances». També havia participat activament en activitats culturals com ara la Subhasta de Peix a l'Antiga, entre altres.

Havia participat també en algunes tertúlies de Ràdio Pineda per explicat arts de pesca, curiositats o aspectes històrics com ara l'enfonsament del vaixell 'Ciudad de Barcelona' durant la Guerra Civil. També va participar en un reportatge encarregat per les Biblioteques del Maresme, on ensenyava, justament, l'art de fer nanses per a pescar. Aquí podeu veure el reportatge.


Ràdio Pineda també es suma al condol. DEP

1