Vés al contingut
1

La gent de mar de Pineda qualifica aquest temporal com el pitjor des de que es recorda

El temporal engoleix les platges de Pineda

El pitjor temporal d'aquest segle impacta de ple a la façana marítima i engoleix literalment platges a Pineda i de bona part de tota la costa catalana. És el pitjor temporal de mar des del 1947, per tant, el més fort de fa 70 anys. Les onades han engolit les platges i han afectat de ple el carril bici de bona part del passeig i altres punts. La platja avui ha aparegut amb tones i tones de restes orgàniques, troncs de grans dimensions i milions de canyes que han baixat dels cursos fluvials. A Pineda també s'hi poden veure milers de testos de plàstic i altres elements dels vivers de plantes de la llera de La Tordera, que han quedat devastats. És perillós perquè hi ha troncs de grans dimensions que actuen, literalment, com a projectils que poden causar estralls i ferides serioses a la població. Es demana un cop més no accedir a les platges.

 

En el cas de la Confraria de Pescadors l'aigua arriba literalment fins la mateixa confraria i les onades han arribat, també literalment, fins la via del tren. La coneguda com a 'barraca dels palers' està delcalçada i també perilla seriosament l'edifici de la Confraria de Pescadors, que ha perdut totes les seves defenses. Els pescadors de Pineda van pujar ahir al vespre les barques fins la via del tren, una imatge insòlita que feia dècades que no s'havia de fer a Pineda. Les destrosses a la Confraria de Pescadors són importants i avui es farà una primera avaluació de danys.

El Patró Major de la Confraria, Francesc Horta, ha dit que «una part de l'edifici de la Confraria està a punt de caure» i ha dit que «encara hi ha molta preocupació». També ha dit que «la temporada turística es ressentirà de la situació i el sector turístic es veure greument afectat per aquesta situació».

 

1
La Barraca dels palers, en perill, aquest matí


 


 

1
Barques a la via del tren


 

1

 

També ha afegit que «estan en contacte permanent amb el Patró Major d'Arenys, Toni Marzoa, per demanar solucions a les administracions que puguin ajudar a recuperar la línia de la costa al Maresme». Un dels pescadors de Pineda, en Fernando, ha explicat que «no es recorden temporals tant forts com aquest – i ha afegit- que tot plegat ha de fer repensar algunes accions que s'han fet a la costa».

 

1


 

La presidenta d' ADIPAV, Associació Esportiva Internacional de Patins a Vela, la pinedenca Anna Pujol, ha dit que el pitjor d'aquest temporal «és la durada, que fa que sigui molt més dur a la costa catalana». Anna Pujol també ha dit que «és el primer cop que veu com el temporal porta milions de tones d'arbres i canyes a la platja» i ha dit que és un fenomen que respon també al desbordament de la Tordera i la resta de rieres de la comarca.

 

1

 

 

Afectacions importants a Malgrat de Mar i La Tordera

 

Altres afectacions importants són el desbordament de rius i rieres. En el cas de la Tordera s'ha desbordat en alguns punts de Malgrat i la circulació de trens està totalment tallada per afectacions importants a la via en diversos punts. La via ha cedit entre Malgrat i Blanes. També cal destacar que el Pont d'en Pixota, entre Malgrat i Blanes, i la carretera entre Malgrat i Blanes també, s'han enfonsat i per tant no s'hi pot passar. El riu Tordera també ha causat problemes a Hostalric i no s'hi pot accedir des des diversos punts. També cal destacar que hi ha moltes incidències a tot el territori. A Malgrat s'han suspès les classes a tots els centres educatius. Es demana evitar els desplaçaments innecessaris.


 

Suspesa la circulació de trens per la R1

Circulació suspesa a la línia R1 entre Arenys i Maçanet-Massanes per condicions adverses. Hi ha servei de bus a totes les estacions, també a Pineda. Entre Arenys i Barcelona s’ofereix un tren per hora i sentit.


 

La previsió del temps és pot ploure més

La previsió es que pugui ploure les properes hores, amb neu a una cota 800. A Pineda, a hores d'ara, han plogut més de 200 litres/m2. Es manté l'alerta per noves pluges. El vent també es pot mantenir les properes hores i el temporal s'allargarà durant 24 hores més. El temporal ha d'anar a la baixa però cal estar atents perquè el temporal no s'ha acabat i pot ploure més les properes hores.