El SIAD Maresme impartirà una formació sobre com actuar davant de les violències sexuals en llocs d'oci
El SIAD Maresme ofereix una formació per a professionals, entitats i col·lectius que organitzen actes festius, Se centrarà en la prevenció, detecció i actuació envers les violències masclistes en espais d´oci.
Les violències masclistes són l´expressió més punyent de la desigualtat estructural per raó de gènere en la que vivim. Les manifestacions d´aquestes violències les trobem en múltiples formes en el nostre dia a dia. Afortunadament les successives lleis -la Ley de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género, i després la llei catalana del Dret de les dones per la eradicació de la violència masclista- han anat ampliant progressivament el concepte facilitant la identificació per part de la ciutadania de les diverses violències que vivim les dones i les persones amb gèneres no normatius.
Si posem el focus en les violències que es produeixen en els contextos d’oci nocturn, les violències sexuals són unes de les manifestacions més invisibilitzades de les violències masclistes. Les dones i les persones LGTBI, són objecte de diverses manifestacions de la violència sexual en els espais públics. Aquesta realitat redueix la llibertat de moviments de les dones i les persones LGTBI, i condiciona que habitem les ciutats i l’espai públic sense ser ciutadanes de ple dret. Observem també que les denúncies i demandes han augmentat exponencialment en els últims anys. Per exemple l’últim informe de l’Hospital Clínic del 2018 assenyala que la demanda d’atenció en aquest dispositiu a les agressions sexuals s’ha doblat des de l’any 2005 passant de 170 a 351. El 62% de les persones víctimes tenien menys de 25 anys.
És per això que resulta imprescindible abordar aquesta qüestió des dels municipis atenent a la urgència i importància de la situació. Així mateix, l’arrel masclista d’aquestes violències fa que l’abordatge requereixi una mirada de gènere i feminista. A continuació us presentem una proposta formativa que faciliti la incorporació d’aquesta mirada feminista en algunes figures clau en aquests espais d’oci.
Objectius general
Comprendre que són les violències masclistes i com es manifesten.
Generar un espai de reflexió i compartir experiències en relació a la prevenció de les violències masclistes en espais d’oci.
Aclarir conceptes claus: violències sexuals, violències masclistes, agressió i assetjament, consentiment, etc.
Reflexionar i donar eines sobre com incorporar la perspectiva de gènere en la construcció i disseny dels espais festius.
Continguts de les sessions
Presentació de la formació i de les persones assistents
La construcció social del gènere
Què són les violències masclistes i com es manifesten
Pautes d’intervenció i protocols d’actuació
Construcció d’espais d’oci igualitaris des de la perspectiva feminista
Conclusions, avaluació i tancament de la sessió
La metodologia combinarà els continguts teòrics amb dinàmiques participatives (treball sobre casos, discussió en petits grups, vídeos, role-playing...)
Durada de la formació: 4 hores
Dia i horari de la formació: 25 de juny de 17:00 a 21:00
Lloc: Espai 5 del Centre Cívic Cabot, plaça Miquel Biada, 5. Mataró (davant de l'estació Renfe).
Places limitades amb inscripció prèvia mitjançant aquest formulari