Vés al contingut
1

La vespa asiàtica es podria estendre encara més pel Maresme amb l'arribada del proper estiu

Durant el 2018 es van detectar dos nius de vespa asiàtica a Pineda, concretament a Can Xaubet i en uns terrenys privats darrera el cementiri . També en van aparèixer a Santa Susanna, Canet, Sant Pol i a Tordera, on l'Ajuntament ha retirat 15 nius a diferents punts del municipi. La seva presència s’ha multiplicat els darrers anys i l'únic lloc on encara no s'ha localitzat és a Hortsavinyà. Aquesta espècie prefereix zones humides prop de zones urbanes. En cas de detectar un niu, el millor és fer-ho saber als agents rurals o bé al telèfon de l'Oficina del Parc del Montnegre-Corredor. Recordem que es tracta d'un insecte asiàtic, molt més gran que la vespa autòctona, i que en cas de falta d'aliment, mata les abelles que fan mel. És per tant, una espècie invasora que s'està escampant per tota Catalunya quan va arribar des de França. No és especialment agressiva per a les persones i la seva picada és similar a la vespa autòctona, tot i que té una mida molt més gran. Captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura. En una entrevista al director del Parc de Montnegre-Corredor, Antoni Bombí, va dir que «la seva expansió no es pot parar».  També ha dit que «espera que en poc temps els depredadors puguin fer minvar el seu nombre».

Cal evitar el contacte directe amb l'insecte però si es té la ocasió, el millor és eliminar-lo si hi ha la possibilitat de fer-ho. En alguns punts també s'han instal.lat trampes per a capturar el màxim nombre d'individus. El Cos d’Agents Rurals de Catalunya disposa d’un telèfon i d’un correu electrònic per notificar la presència d’individus o nius de vespa asiàtica al nostre territori. Per posar-vos-hi en contacte podeu trucar al 93 574 00 36 o enviar un correu a acapsal.dma@gencat.cat , adjuntant-hi una foto sempre que es pugui.

 

1
Niu de vespa a Can Xaubet

 

La vespa velutina, coneguda com a vespa asiàtica per la seva procedència, va aparèixer per primer cop a Catalunya l’any 2013. S’identifica per la seva grandària i per tenir tan sols una banda groga a l’abdomen, a diferència de les altres espècies que en tenen més. És depredadora de l’abella de la mel, és capaç de capturar-ne de 25 a 50 al dia, i això sí que alarma a l’activitat apícola. Aulet assegura que els apicultors fa temps que realitzen accions per lluitar contra la vespa. La vespa ja està molt consolidada al nord d’Espanya. Al País Basc i Galícia, per exemple, es van eliminar durant el 2015 més de 4.000 nius. A Catalunya, la presència de la molesta espècie s’ha multiplicat des de les primeres deteccions a l’Alt Empordà el 2014. Les escoles agràries de Catalunya han editat un pòster que demana que tothom revisi cornises de teulats, garatges o porxos per mirar de descobrir nius primaris de la vespa asiàtica que s'estén per tot el país. Recordem que és una espècie invasora que mata les abelles de mel i en un futur proper pot crear un veritable problema mediambiental.

1

 

Els nius primaris són fets per les vespes reines i són de color marró, molt rodons, i petits de 6cm x 4cm de diàmetre. Per a cada niu descobert que s'elimini, es pot evitar la creació de fins a 50 futurs nius. A l'hivern, les vespes hivernen i no són perilloses, per tant, no us poden picar.

També podeu trucar al telèfon 112.