Vés al contingut
vespa asiàtica

Detectat un niu de vespa asiàtica al sostre de la graderia del camp de futbol de Can Xaubet

Niu de vespa asiàtica al sostre de la grada de Can Xaubet ( Foto: A. Abad)

 

Actualització (22h): El niu ha estat retirat per l'empresa especialitzada.

 

Detectat un niu de vespa asiàtica al sostre de la graderia del camp de futbol de Can Xaubet. Es tracta del primer niu detectat a Pineda, tot i que a l'Alt Maresme ja s'han detectat a d'altres poblacions, com ara a Santa Susanna i Tordera. El niu es va localitzar ahir i, com a primera mesura, es va tallar l'accés a la zona afectada.

Una empresa especialitzada retirarà el niu de vespa asiàtica aquest vespre per encàrrec de l'Ajuntament, un cop s'han pogut coordinar tots els serveis. El niu s'ha de retirar al vespre, perquè és el moment en que les vespes estan a dins, segons informen els tècnics. Com a mesura de precaució, l'Ajuntament de Pineda ha suspès les activitats d'avui al camp de futbol.


La vespa asiàtica és una plaga invasora que s'està expandint. Fa sis dies es va detectar el primer niu a la ciutat de Barcelona, en un jardí interior de la Universitat Central, segons va confirmar la Generalitat. Aquesta és la informació oficial de la Generalitat sobre com actuar si detectes un niu:

Info gencat.cat
Info a gencat.cat

 

Què cal fer si localitzes un niu o un exemplar

Fes arribar la informació d’on es troba i què és, si un niu o un exemplar, als Cos d’Agents Rurals de la teva comarca, trucant al 112, o envia un correu electrònic a acapsal.dma@gencat.cat, o via Twitter al perfil @agentsruralscat. Si tens una imatge, adjunta-la al correu.

Com diferenciar-la de la vespa europea

La vespa asiàtica té un color castany fosc i el tòrax és castany i groc ataronjat; i és bastant més gran que la vespa europea. Les obreres fan 3 centímetres de llargària i les reines poden arribar als 4,5 centímetres.

Comportament de la vespa

No és agressiva a més de 5 metres del niu o si s’està alimentant. Les picades fan molt mal per la mida gran del fibló, però no són més perilloses que les de les vespes autòctones.

 

 

Vespa asiàtica en comparació amb altres espècies
Info a gencat.cat


La vespa asiàtica va aparèixer el 2013 per primer cop a Catalunya, on va entrar entrar per la Jonquera. Ha estat, però, a principis d'aquest 2018 que s'ha començat a expandir amb més intensitat. a vespa asiàtica és una espècie invasora originària de la Xina, nord de l’Índia i Indonèsia. Es va introduir a finals del 2004 a França, i posteriorment s’ha anat estenent a una velocitat estimada de 100 quilòmetres per any.

 

La Vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com a les agrícoles o boscoses. Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura, mentre que les larves s’alimenten d’abelles i d’altres classes d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.

 

Més info: http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/especies_exotiques_invasores/