Vés al contingut
1

El comerç i restauració de Pineda viu amb preocupació les noves mesures adoptades pel govern

 

El Procicat ha aprovat aquest dimecres el tancament de bars i restaurants i ha imposat noves restriccions d'aforament als comerços i al món de la cultura per frenar els contagis de coronavirus. També queden suspeses les competicions esportives d'àmbit català. Els gimnasos tindran un aforament del 50%. El Govern demana a la ciutadania que limiti al màxim la mobilitat fora del seu domicili i els contactes socials. La intenció de la Generalitat és aplicar aquestes mesures a partir de la mitjanit de divendres, però caldrà primer l'aval del TSJC. "Cal actuar avui per evitar un confinament total en les properes setmanes i durant el Nadal", ha remarcat el vicepresident, Pere Aragonès.


 

El comerç i la restauració pateix per la situació

La presidenta de Gent de Pineda, Maribel Granados, ha dit que «el comerç pateix tot i que s'esperaven una situació com la creada». Ha dit que «hi ha comerços que tot just sobreviuen i ara això els deixa molt preocupats». També pateix perquè acabi tancant tots els negocis.

 

El sector de la hosteleria i la restauració tancada durant quinze dies

La ConfeCat adverteix que les restriccions empitjoraran "l'extremadament delicada" situació del turisme i la restauració. Reclama "lleialtat, responsabilitat i valentia" a les administracions, per aprovar "mesures contundents i eficients" que els ajudin de forma directa, "a fi de poder garantir la seva supervivència". Entre altres, l'entitat reclama l'exempció o reducció d'impostos com l'IBI o suspendre l'entrada en vigor de l'increment de l'impost turístic. També sol·liciten aportacions directes a les empreses d'aquests sectors.

Salvador Boada del restaurant Diagonal ha dit que «han fet esforços per adaptar els negocis i creu que han estat responsables, i per això ho troben desproporcionat». Ha dit «que pagar lloguers i sous es farà molt complicat en els casos en que no ho puguin pagar».

En Salvador del Copacabana ha dit que «tenen la sensació que la cosa no va bé, i espera que tot serveixi per millorar la corva de contagis». Malgrat tot està preocupat per la situació dels negocis.

En Joan Vinyoles del restaurant Can Formiga ha dit que «ja havien estaven a un 40% de la capacitat, i han pres totes les mesures i porten molt de temps lluitant». Ha afegit que «la nova mesura arriba en un moment delicat en que començaven a recuperar clientela».

La Lupe de Pineda ha dit que «hi ha molta inseguretat encara i preocupació sobre la situació». Ha afegit que «calen mesures per millorar la situació de la pandèmia» i espera poder servir cafès per emportar, sobretot per a poder donar servei a la seva clientela.

En Francisco del restaurant Índalo, ha dit que «la mesura arriba en mal moment i s'hauria d'haver permès treballar amb les limitacions». Ha afegit que «l'economia dels bars i restaurants està molt malament i s'ha fet l'anunci amb poca antel.lació». Ha afegit que «podran tenir pèrdues importants, amb les neveres plenes i havent de pagar els costos del negoci i la repercussió en els sous, en el seu cas, quatre persones autònomes».

 

1
Taules sense clientela.


 

El sector de la distribució pateix pels llocs de treball

El sector de la distribució afirma que no hi ha "cap estudi objectiu que demostri que l'hostaleria i la restauració siguin responsables de cap percentatge de contagi de covid" però que "el que sí que és segur és que la covid serà la culpable de la mort de molts establiments, empreses de distribució i dels seus llocs de treball". "Cal prendre mesures prioritzant la sanitat, però amb seny", afirma l'associació, que recorda que l'hostaleria i la seva distribució dona feina a 300.000 persones i suposa un 7,6% del PIB català.


 

El comerç limitat al 30% de l'aforament

En el sector comercial, el Govern preveu el tancament de tota activitat que impliqui el contacte físic, amb l'excepció de les perruqueries. En els centres comercials i establiments amb més de 400 metres quadrats caldran controls específics d'accés, més enllà de la restricció d'aforament al 30%. També s'hauran d'habilitar fluxos de pas per evitar l'encreuament de gent. Les zones comunes als centres comercials estaran tancades.

Els clients de les botigues sempre hauran de mantenir una distància d'1,5 metres amb la resta de persones i, quan no sigui possible per les peculiaritats del comerç, s'haurà de restringir l'aforament a una sola persona per cada compra.

 

Màxim sis persones

El Govern manté la prohibició de fer reunions de més de sis persones, ja siguin en l'àmbit públic com privat. A més, fora de casa aquests grups de sis persones no podran ni menjar ni beure.

 

Parcs i jardins tancats a les 8 del vespre

Es tancaran parcs i jardins a les vuit del vespre i no podran obrir els establiments d'oci infantil. Es suspenen congressos i fires a tot Catalunya.

 

Aforaments del 50% a la cultura i actes religiosos

La cultura haurà de reduir els aforaments al 50%. Fins ara, operaven a un 70% en termes generals. Sempre s'ha de garantir seient pre-assignat i estan obligats a tancar a les 11 de la nit.

Els actes religiosos estan restringits al 50% de la seva capacitat.


 

Classes virtual a les universitats

A partir d'avui les classes a les universitats seran virtuals durant quinze dies. L'escola a primària i secundària es fa amb normalitat seguint les pautes marcades.

 

La competició esportiva no professional aturada durant quinze dies

La mesura afectarà els clubs de Pineda i de tot Catalunya que podran fer entrenaments però no competicions. Es vol reduir la mobilitat i contagis entre clubs de diferents poblacions.

 

Índex molt alt a Pineda

Segons les darreres dades, l'index de risc de contagi a Pineda continua molt alt. Els darrers 7 dies s'han comptabilitzat 29 casos positius i la taxa de reproducció de la pandèmia és ara de 1.23 a Pineda. A Santa Susanna el risc és baix amb només 1 cas en 7 dies. A la resta de l'Alt Maresme però, el risc és alt, o molt alt, igual que al conjunt de tota la comarca.

 

1