Vés al contingut
1

Veïns de Pineda convoquen protestes per l'augment de l'IBI


 

L'increment de l'IBI a Pineda d'un 25% per aquest any ha provocat que s'estiguin preparant concentracions de protesta al municipi. Es tracta de protestes en diversos dies i hores davant de l'Ajuntament convocades per xarxes socials. Aquestes protestes no tenen al darrera cap partit polític ni entitat veïnal, però circulen per xarxes. Ara per ara, una de les protestes és el dilluns 22 de gener a les 10 del matí. Una altra convocatòria s'ha fet pel dilluns 29, també a la plaça Catalunya, coincidint amb el ple municipal que és a les 5 de la tarda, tot i que alguns dels convocants han fet la crida per anar mitja hora abans.

 

Les ordenances fiscals, amb l'increment de l'IBI, es van aprovar al ple del 31 d'octubre. Van votar a favor PSC, PP i Pineda En Comú; ERC es va abstenir i Junts va votar en contra. Des del govern es defensa que els impostos feia 7 anys que estaven congelats i calia actualitzar l'increment.

 

Sigui com sigui, l'increment del 25% en un sol any ha estat el més alt de Catalunya. Hi ha molts municipis, però, on el tipus impositiu que es pagarà aquest 2024 és més alt, però la pujada ha estat progressiva. El fet que a Pineda s'hagi pujat de cop, una mitjana de 96 € per llar, ha generat neguit en la ciutadania.


 


 

La posició del govern municipal

L’alcalde, Xavier Amor, ha dit que el motiu de l'augment de l'IBI és la manca de finançament correcte als ajuntaments. Denuncia que és “insuportable” que l’administració local hagi de fer front a tots els seus serveis i “els heretats per manca de polítiques d’altres administracions”. Recorda que el consistori ha fet “molts esforços” per poder mantenir la qualitat en els serveis i fins ara això s’havia aconseguit sense augmentar la pressió fiscal. L’IBI estava congelat a Pineda de Mar des de l’any 2016, però ara s'ha pujat per “evitar caure en el desequilibri financer”. En aquest sentit, Amor també explica que cal tenir en compte l’augment de preus energètics i dels contractes de l’administració. Tot i així, recorda que l’Ajuntament “no deixarà ningú enrere” i que segueixen vigents un “ampli ventall” de bonificacions –de fins al 50%– per a les famílies amb més dificultats econòmiques.