Vés al contingut
1

L'alcalde, Xavier Amor (PSC), es posiciona sobre l'acord de la FEMP sobre els romanents i superàvits dels ajuntaments

Xavier Amor (Foto d'arxiu)

 

Els ajuntaments que cedeixin els seus romanents a l'Estat podran utilitzar, entre el 2020 i el 2021, com a mínim el 35% dels fons aportats. Ho podran fer els ajuntaments que tinguin superàvit, com és el cas de l'Ajuntament de Pineda, i que compleixin l'equilibri pressupostari al tancament d'aquest exercici. Ho hauran de destinar a inversions "financerament sostenibles" en tres àrees prioritàries: Agenda urbana i mobilitat sostenible, cures de proximitat i cultura. De fet, la proposta del govern espanyol és que els ajuntaments transfereixin els seus estalvis a la hisenda estatal en forma de préstec que l'Estat retornarà als municipis els propers anys» Els ajuntaments hauran de gastar els seus diners en els aspectes que recull l'acord. La Junta de Govern de la FEMP ho va aprovar per un estret marge. Només el PSOE hi va votar a favor, mentre que Unides Podem es va abstenir i PP, Ciutadans i el PDeCat van votar en contra. Ho ha aprovat el Consell de Ministres i ara passarà a debat al Congrés, d'on ha de sortir un acord definitiu perquè es pugui aprovar.

 

 

Entrevista a Xavier Amor (PSC)

L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, que és membre de la Junta de Govern de la FEMP, ha explicat que la decisió respon a la situació de crisi que s'està vivint. «Els ajuntaments que disposen d'estalvis, fins ara la llei no els permetia tampoc gastar-los més que per eixugar dèficit», i en aquest sentit ha volgut recordar que «veníem de la Llei Montoro» i ara hi ha l'oportunitat de «gastar aquests diners en els nostres ciiutadans». Ha explicat que és un acord voluntari al que es podran acollir els ajuntaments: amb els diners dels ajuntaments es farà un préstec a l'Estat i d'aquest fons els ajuntaments rebran diners per inversions «sosteniblement financeres» durant aquest any i l'any que ve. Ha explicat que els diners es podran destinar a «inversió o despesa corrent», i en molts àmbits «en allò que decidim els ajuntaments, sota el paraigües de la reconstrucció, com per exemple inversions, serveis, plans d'ocupació i ajuts».

 

Xavier Amor ha explicat que l'Estat posa també un fons per al transport públic i ha destacat que preveu «que els ajuntaments puguin decidir a què es destinen en els seus municipis els fons europeus que arribaran d'ajuts pel conjunt d'Espanya». L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha dit que és un bon acord i s'ha mostrat convençut que alguns ajuntaments del PP o del PDECat que ho han criticat, després s'hi acabaran acollint.

 

Pel que fa a Pineda, ha dit que «aquí la xifra es important, ja que es va tancar amb 7M€ de romanent». Ha dit, però, que més de la meitat d'aquests diners ja estan compromesos per obres a Pineda, i que els podran gastar. Del que quedi, ha explicat que hauran de decidir com es fa el prèstec a l'estat i com torna, i «fer exactament els números

 

Xavier Amor ha dit que ara aquest acord ha de passar per Congrés i votar-se. Ha explicat que tot apunta que hi hauran acords i que partits que no ho han aprovat a la Junta de la FEMP, hi acabaran donant llum verda un cop es millori aquest document. I de fet, ha explicat que els propis socialistes també han fet propostes de millora. Això serà durant el mes de setembre.